Nederlandse leidinggevenden maken zich zorgen over het gebruik van GenAI op de werkvloer, blijkt uit Europees onderzoek door Kaspersky . Ook al zien leidinggevenden de voordelen van GenAI tools in, toch zijn er juist ook zorgen als het gaat om het gebruik van deze tools door werknemers. Specifiek zijn leidinggevenden bang dat de kwaliteit van de output van hun werknemers en het werk achteruitgaat.
Bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse leidinggevenden ziet een toekomst weggelegd voor GenAI tools op de werkvloer. Zo geeft 48 procent aan dat het saaie taken kan overnemen van werknemers en bijna evenveel (46%) denkt dat het kan bijdragen aan het dichten van de vaardigheidskloof.
Kwaliteit van output
Maar naast deze mooie toepassingen uiten de Nederlanders ook zorgen over het gebruik van GenAI op de werkplek. Zo zijn de leidinggevenden vooral bang dat werknemers gevoelige informatie van het bedrijf (52%) of van de klant (50%) delen met GenAI tools. Daarnaast bestaan er zorgen die gerelateerd zijn aan de output van werknemers. Bijna de helft (47%) zegt bang te zijn creativiteit binnen teams te verliezen wanneer er gebruik wordt gemaakt van GenAI tools en nog eens 44 procent maakt zich zorgen dat werknemers de kantjes ervan aflopen door gebruik te maken van slimme algoritmes.
Toekomstige werknemers
De zorgen die deze leidinggevenden hebben zijn niet beperkt tot het huidige personeel. Ook maken zij zich zorgen om toekomstige werknemers. Een groot gedeelte (46%) is bang dat ze werknemers aannemen die misschien hun cv hebben laten oppoetsen door AI waardoor ze beter overkomen dan ze daadwerkelijk zijn. Dat toekomstige werknemers daarom bepaalde verwachtingen niet kunnen waarmaken is volgens deze leidinggevenden een reële kans. 45 procent van de respondenten uit enige zorgen over het vermogen om het werk te kunnen doen.
Jornt van der Wiel, senior security researcher bij Kaspersky Global Research and Analysis Team: “Dit onderzoek toont nog een keer duidelijk dat er zeker interesse is in GenAI tools, maar dat leidinggevenden zich ook heel bewust zijn van de mogelijke negatieve gevolgen. De kwaliteit van de werknemers is een reële zorg, maar dit vraagt vooral om duidelijke richtlijnen over het gebruik van dergelijke tools op de werkvloer.
Hierbij gaat het niet alleen om richtlijnen over welke informatie je wel en niet met zo’n tool mag delen, maar ook bij wat voor soort taken deze hulpmiddelen ingezet mogen worden. Onduidelijkheid over wat wel en niet kan of mag draagt veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom zeker de moeite waard om trainingen te geven over het veilig gebruiken van GenAI tools op de werkvloer. Door duidelijkheid te scheppen ontstaat er ruimte voor creativiteit en hoeven leidinggeven niet bang te zijn dat werknemers de kantjes ervan aflopen.”