Home Bots & Business Wereldwijde omzet uit AI-chips dit jaar $53 miljard

Wereldwijde omzet uit AI-chips dit jaar $53 miljard

door Marco van der Hoeven

In 2023 zal de wereldwijde omzet van AI-chips naar verwachting $53 miljard bedragen. Volgens de meest recente voorspellingen van Gartner vertegenwoordigen halfgeleiders, specifiek ontworpen voor het verwerken van AI-taken, in dat jaar een omzet van $53,4 miljard. Dit is een toename van 20,9% ten opzichte van het jaar 2022.

Alan Priestley, VP Analyst bij Gartner, merkt op: “Met de opkomst van generatieve AI en het groeiende gebruik van diverse AI-gestuurde applicaties in datacenters, edge-infrastructuren en eindtoestellen, zien we een toegenomen vraag naar krachtige grafische verwerkingseenheden (GPU’s) en geoptimaliseerde halfgeleiders. Dit stimuleert de productie en het gebruik van AI-chips.”

Gedurende de prognoseperiode blijft de omzet uit AI-halfgeleiders sterk groeien. In 2024 wordt een stijging van 25,6% verwacht, wat neerkomt op een omzet van $67,1 miljard. In 2027 zal deze omzet meer dan verdubbelen tot $119,4 miljard in vergelijking met de cijfers van 2023.

Naarmate bedrijven meer vertrouwd raken met AI-taken, zullen steeds meer industrieën en IT-afdelingen systemen met AI-chips gaan gebruiken. Binnen de consumentenelektronica voorspelt Gartner dat AI-compatibele applicatieprocessors tegen eind 2023 een waarde van $1,2 miljard zullen hebben, een significante stijging van de $558 miljoen in 2022.

Priestley benadrukt de behoefte aan efficiënte en geoptimaliseerde chips voor AI-taken. “In veel bedrijven zullen op maat gemaakte AI-chips de huidige dominante chiparchitecturen, zoals losstaande GPU’s, vervangen. Dit is vooral het geval voor taken die gebaseerd zijn op generatieve AI-technieken.”

De opkomst van generatieve AI vergroot ook de vraag naar krachtige computersystemen. Leveranciers van hoogwaardige GPU-systemen en netwerkapparatuur zullen op korte termijn hiervan profiteren. Gartner voorspelt op langere termijn een groter gebruik van op maat gemaakte AI-chips, vooral door hyperscalers die zoeken naar efficiënte en kosteneffectieve oplossingen.

Foto: NVIDIA

Misschien vind je deze berichten ook interessant