Artificial intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. De voordelen zijn legio, maar er zijn ook risico’s. Om te zorgen dat AI-systemen precies doen wat wij van ze vragen, zijn regels nodig. Daarom komt de Europese Commissie met de AI Act. Op 7 november vindt een webinar plaats over de AI Act en zullen toonaangevende sprekers een toelichting geven en uitleggen hoe Europese normalisatie op het gebied van AI precies werkt.
De voordelen van AI lonken: processen kunnen sneller en efficiënter verlopen, de veiligheid verbetert en door grote hoeveelheden data te analyseren worden verbanden inzichtelijk die door mensen nooit gelegd zouden zijn. Maar dan moeten de AI-systemen wel van goede kwaliteit zijn. Wie het nieuws volgt, weet dat de toepassing van een AI-systeem tot grote problemen kan leiden.
Bijvoorbeeld omdat een AI-systeem geneigd is te discrimineren, of omdat er onvoldoende toezicht is door mensen die kunnen ingrijpen wanneer iets misgaat. Wanneer AI-systemen ons assisteren bij het maken van voorspellingen, het doen van aanbevelingen, of het nemen van beslissingen, is het van groot belang ervoor te zorgen dat het AI-systeem precies datgene doet wat het moet doen. En daarom komt de Europese Commissie met de AI Act, die regels stelt.
Normalisatie als instrument
Verreweg de meeste regels zullen gaan gelden voor AI-systemen met een hoog risico. Hiervoor worden in de AI-Act verschillende voorschriften opgenomen. Gezien de technische aard van deze voorschriften, en ook gezien de snelheid waarmee de techniek zich ontwikkelt, heeft de EC besloten om normalisatie in te zetten als een beleidsinstrument. Dit betekent dat verschillende eisen worden uitgewerkt in normen.
De Europese Commissie vraagt om normen te ontwikkelen over risicomanagement, het beheer en de kwaliteit van datasets, het bijhouden van logs, transparantie, menselijk toezicht, nauwkeurigheid, robuustheid, cyberbeveiliging, kwaliteitsmanagement en conformiteitsbeoordeling.
Tijdens het webinar op 7 november zullen sprekers een toelichting geven over de AI Act en uitleggen hoe Europese normalisatie op het gebied van AI precies werkt.
Registeren voor het webinar kan hier.