Home Bots in Society Volop AI in Rijksbegroting

Volop AI in Rijksbegroting

door Marco van der Hoeven

Tijdens de opening van het parlementaire jaar gisteren bleek AI ook een belangrijk onderdeel te zijn van de plannen die werden gepresenteerd door de verschillende ministeries. Zelfs tijdens de Troonrede noemde koning Willem Alexander zelfs expliciet AI als instrument om personeelstekort in de zorg te begeleiden.

Koning Willem Alexander zei over AI: “Om te vermijden dat het personeelstekort in de zorg onbeheersbaar wordt, is het urgent de administratietijd te halveren, zodat er meer tijd overblijft voor de patiënten. Dat vraagt om innovaties in de sfeer van digitalisering en slim gebruik van kunstmatige intelligentie. Daarnaast kan met technische hulpmiddelen nog veel zorgtijd worden gewonnen voor persoonlijke aandacht, zowel thuis als in het ziekenhuis.”

Maar ook In de Miljoenennota 2025wordt kunstmatige intelligentie genoemd als een technologie die in de toekomst een positief effect op de productiviteitsgroei zou kunnen hebben, hoewel de exacte rol van AI nog onzeker blijft. Volgens een aangehaalde studie van McKinsey kan AI wereldwijd tussen de 2600 en 4400 miljard dollar aan productiviteitswinst opleveren. Echter, de daadwerkelijke implementatie van AI in bedrijven en organisaties is nog onzeker, met vragen over welke taken geautomatiseerd kunnen worden door AI en welke nieuwe werkgelegenheid dit zal creëren.

Defensie

In de begroting van het Ministerie van Defensie AI besproken in het kader van de digitale transformatie en de modernisering van Defensie. AI, samen met andere technologieën zoals Cloud, Cyber en autonome wapensystemen, speelt een cruciale rol in het opbouwen van militair vermogen en het veranderen van de manier waarop Defensie opereert. Deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden voor Defensie, waardoor zij effectiever, veiliger en schaalbaarder kan opereren. Tegelijkertijd vormen deze technologieën ook nieuwe bedreigingen van zowel statelijke als niet-statelijke actoren  .

De begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat er nog uitgebreider op in.

  1. AI en Digitale Innovatie voor de Overheid:

AI biedt grote kansen voor de samenleving en kan worden toegepast in diverse sectoren. Het maatschappelijk en economisch potentieel van AI is groot. De overheid zet in op het vergroten van kennis, het delen van best practices en het ontwikkelen van technologische componenten van generatieve AI. Voorbeelden van toepassingen zijn het samenvatten, transcriberen en vereenvoudigen van teksten, evenals de inzet van chatbots.

  1. Verantwoorde Inzet van AI:

Het gebruik van AI door de overheid moet ethisch, transparant en verantwoord zijn. Hiervoor wordt er gewerkt aan een versterking van de algoritmetoezichthouder en een uitbreiding van het algoritmeregister, wat de transparantie in het gebruik van AI door de overheid vergroot【22:7†source】.

  1. Strategische Autonomie met AI:

De overheid zet in op strategische autonomie, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een Nederlands taalmodel (GPT-NL) en het opzetten van een nationale AI-faciliteit voor AI-onderzoek en -ontwikkeling.

  1. Europese AI-verordening

In 2025 werkt de overheid aan de implementatie van de Europese AI-verordening. Dit is gericht op de verantwoorde en rechtmatige inzet van AI voor maatschappelijke opgaven en om de dienstverlening van de overheid te verbeteren【22:7†source】.

Economische Zaken 2025:

In 2025 zal het Ministerie van Economische Zaken zich richten op het versterken van het Nederlandse AI-ecosysteem. Dit wordt gedaan via het publiek-private programma AiNed, dat AI-projecten in het midden- en kleinbedrijf ondersteunt. De focus ligt op het ontwikkelen van AI-labs, waaronder generatieve AI, met toepassingen in sectoren zoals gezondheidszorg en energie.

De Europese AI-verordening (AI Act) wordt in Nederland geïmplementeerd om risico’s van AI-systemen te beheersen. Deze verordening zal tussen 2025 en 2027 in werking treden en stelt eisen aan zowel het publieke als private domein, met nieuwe toezichtstaken voor Nederland​.

Onderwijs

In het document over onderwijs (Rijksbegroting 2025 voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wordt het onderwerp kunstmatige intelligentie (AI) met betrekking tot onderwijs genoemd in verschillende contexten, zoals in het Nationaal Onderwijs Lab AI (NOLAI). NOLAI is een project dat tussen 2022 en 2032 wordt uitgevoerd met als doel om AI-toepassingen te ontwikkelen samen met het onderwijs.

Dit gebeurt door co-creatieprojecten met scholen, wetenschappers en bedrijven, die zich richten op het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Het project heeft ook als doel om de pedagogische, maatschappelijke en sociale consequenties van digitale onderwijsinnovaties inzichtelijk te maken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant