Een team van de Universiteit van Bristol heeft een aandrijfsysteem voor autonome robots ontwikkeld met bewegende vleugels, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuwe elektromechanisch methode van die de noodzaak voor conventionele motoren en tandwielen overbodig maakt.
Dit zou kunnen helpen in de ontwikkeling van kleinere, lichtere en effectievere vliegende microrobots voor omgevingsmonitoring, opsporing en en inzet in gevaarlijke omgevingen. Tot nu toe hebben typische vliegende microrobots motoren, tandwielen en andere complexe transmissiesystemen gebruikt voor de op en neergaande beweging van de vleugels. Dit zorgt voor complexiteit, gewicht en ongewenste dynamische effecten.
Geïnspireerd door bijen en andere vliegende insecten, hebben onderzoekers van de faculteit Ingenieurswetenschappen van Bristol, onder leiding van professor in robotica Jonathan Rossiter, met succes een direct aangedreven kunstspiersysteem gedemonstreerd, de Liquid-amplified Zipping Actuator (LAZA), dat vleugelbewegingen realiseert. zonder draaiende delen of tandwielen.
Het LAZA-systeem vereenvoudigt het bewegingsmechanisme aanzienlijk, waardoor toekomstige miniaturisatie van vliegende robots met de grootte van een insect mogelijk wordt.
Photo credit: Dr Tim Helps