Wat brengt 2023 voor de supply chain? Als er een ding zeker is, is het dat alle plannen totaal anders uitpakken dan dat we vandaag denken. Vraag en aanbod bereiken tot ver in 2023 geen stabiele en duurzame niveaus, zeker niet naarmate de geopolitieke, milieu- en macro-economische druk toeneemt. Anticiperen is daarom belangrijker dan ooit. Tijd dus om stil te staan bij de belangrijkste trends voor het aankomende jaar.
Cybercriminaliteit wordt nog gevaarlijker
Een van de belangrijkste verwachtingen voor 2023 is dat het aantal cyberaanvallen toeneemt. Ook in onze branche. Deze aanvallen richten zich voor een groot deel op het stelen van kritieke gegevens en het installeren van ransomware. Sommige deskundigen verwachten zelfs de meest ontwrichtende en gewelddadige vorm van kwaadaardige software, genaamd ‘killware’. Cyberaanvallen van deze categorie leiden direct of indirect tot levensbedreigende situaties. Denk aan kritieke infrastructuur zoals dammen en stormvloedkeringen, maar ook ziekenhuizen, verkeerslichten en transportsystemen. Door in de cloud te werken met SaaS-oplossingen is een grotere veiligheid verzekerd.
Tekort aan skills en mensen
Overal drukt het tekort aan skills en mensen in 2023 zijn stempel. Automatisering en het toewijzen van medewerkers aan de juiste taken lossen deze problemen slechts gedeeltelijk op. Dat gezegd hebbende is het slimmer inzetten van mensen en middelen, gecombineerd met automatisering, een goed advies. In dat licht wordt ook een toename van het gebruik van robotica verwacht. Maak je organisatie dus slimmer en meer verbonden, ook als je tot nu toe nog geen transformationele stappen hebt gezet. En natuurlijk speelt kunstmatige intelligentie hier ook een grote rol in. AI is één van de mogelijke oplossingen om het tekort aan getraind personeel (deels) te ondervangen.
Data drijft industriële fabrikanten
Overheidssubsidies aan bedrijven en consumenten compenseerden de verstoringen in de supply chain tijdens de pandemie. Doordat de compensatieregelingen nu aflopen, zullen die verstoringen alsnog een negatief effect sorteren op bedrijven en consumenten. Want veel van deze verstoringen zijn immers nog niet opgelost. In sommige gevallen worden ze zelfs erger.
Gelukkig zien we hierdoor wel meer aandacht voor de ‘Smart Factory’1. Hoewel veel organisaties vooruitgang boeken in het verkrijgen van de juiste data uit de productieomgeving, blijven veel mogelijkheden onbenut. Organisaties moeten zich richten op het verbeteren van het vastleggen van data en de operationele context daarvan om betere beslissingen te nemen. En op het verstrekken van inzichten en informatie aan de organisatie. Met een actieve in plaats van passieve presentatie van impactvolle gegevens. En dat op, of zelfs vóór, het moment dat het nodig is.
Meer cloud-oplossingen in de levensmiddelenindustrie
De voedings- en drankenindustrie verkent nieuwe wegen voor producten, inkoop en technologie om beter voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen. Multi tenant cloud oplossingen worden dominanter om bedrijven op te schalen en aan de vraag van de consument te voldoen. Een onvoorspelbare toekomst is de enige zekerheid die we kennen voor de wereldwijde supply chain. In combinatie met de inflatie van grondstoffenprijzen en andere externe factoren, zoals geopolitieke
spanningen en extreme weersomstandigheden, heeft de levensmiddelenindustrie flexibele planning nodig om problemen eerder op te sporen en aan de vraag te voldoen.
Slimmere technologie in de cloud
Kunstmatige intelligentie en machine learning worden meer toegepast in de cloud. En dat biedt mogelijkheden voor bijvoorbeeld kostenbesparingen. Een trend in de levensmiddelensector is het afwisselen van ingrediënten, inkopen bij alternatieve leveranciers en het verkleinen van verpakkingsmaten vanwege tekorten en prijsstijgingen.
Ook duurzaamheid en transparantie spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld vanwege de klimaatverandering. Organisaties overwegen alternatieve lokale bronnen voor producten en moeten machine learning gebruiken om energie, water en voedselafval te verminderen. Bovendien is volledige transparantie van de toeleveringsketen een belangrijk aandachtspunt. De overheid en het publiek zetten organisaties onder druk om hun vooruitgang op het gebied van duurzaamheid te delen.
Onrust in supply chains blijft
Iedereen die zich bezighoudt met supply chains merkt dat de onstuimige ontwikkelingen van afgelopen jaren nog niet voorbij zijn. Planning van de supply chain is nog steeds essentieel voor het bedrijfsleven, maar organisaties moeten meer aandacht schenken aan planning voor een breder scala van ‘wat-als-scenario’s’. Zo is het bedrijf voorbereid om zich snel aan te passen en om te schakelen. Deze winter zal zwaar zijn. De crisis in Oost-Europa beïnvloedt de energie- en voedselvoorziening wereldwijd. Vooral in Europa, het Midden-Oosten en Afrika wordt het moeilijk en ontstaat inflatie, schaarste en onrust.
Alternatieven voor China in opkomst
Een andere uitdaging is het creëren van alternatieven voor de dominante Chinese supply chain. De grootste uitdaging hier is de kracht van China te evenaren. Maar ook veel van deze alternatieven vallen nog onder de invloedssfeer van China, simpelweg omdat de routes langs of zelfs door China lopen.
Met al deze trends in het achterhoofd neemt de vraag naar zichtbaarheid van de supply chain toe. Real-time zichtbaarheid is niet langer een hype, maar de realiteit. Een hernieuwde focus op netwerken en platformen moet een meer holistische en meer geconvergeerde benadering van operationele zichtbaarheid bieden. Meer belanghebbenden zijn daarvoor betrokken bij technologieprojecten om schaalbaarheid, flexibiliteit en de brede dekking van het ecosysteem te garanderen. Daarmee wordt beter ingespeeld op snel veranderende bedrijfsbehoeften.
Hein Kivits is countrymanager Benelux bij Infor