In Delft is de tweede locatie van het House of Quantum geopend. Dit centrum maakt deel uit van de eerste nationale quantumcampus in de wereld, een netwerk van faciliteiten voor quantumbedrijven en academische instellingen verspreid door Nederland. De opening van deze locatie, aangeduid als DT01, werd voorafgegaan door een bezoek van Koning Carl XVI Gustaf van Zweden en Erik Ekudden, CTO van Ericsson, als onderdeel van een Zweedse technologiemissie.
Het nieuwe gebouw zal dienen als een hub voor zowel lokale als internationale ondernemingen, investeerders en onderzoekers die zich richten op de ontwikkeling van quantumtechnologie en zakelijke expansie. Bedrijven zoals Q*Bird, Equal1, OPNT, Xairos, en Qblox zullen hier hun kantoren en laboratoria vestigen. Quantum Delta NL, de organisatie achter House of Quantum, heeft als doel het tech-ecosysteem te vergroten en synergieën tussen hardware en software te stimuleren, evenals het aantrekken van niet-technische belanghebbenden om het nationale quantumecosysteem te ondersteunen. Dit initiatief is onderdeel van een groter nationaal quantumtechnologie-programma dat een investering van 615 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds heeft ontvangen.
Met de opening van deze tweede vestiging benadrukt Quantum Delta NL de snelle expansie van zowel het House of Quantum als de gehele quantumindustrie. De organisatie heeft reeds bijgedragen aan de oprichting van meer dan 20 quantumbedrijven en heeft direct gezorgd voor 650 banen, met nog eens 760 banen in educatieve instellingen. Deze sector heeft potentieel om bij te dragen aan diverse gebieden, zoals digitale veiligheid, de ontwikkeling van medicijnen en vaccins, logistieke oplossingen, nieuwe klimaatmodellen en technische autonomie voor Europa.
Jesse Robbers, directeur van Quantum Delta NL, en Christiaan van Oord, directeur van House of Quantum, hebben beiden de significante impact van quantumtechnologie op maatschappelijke uitdagingen benadrukt en de belangrijke rol die Nederland speelt in dit wetenschapsveld. Het House of Quantum dient als centraal punt voor onderzoek, ontwikkeling, en samenwerking binnen de quantumgemeenschap.