Home Bots in Society ‘Toezicht op coronavirus kan privacy op lange termijn bedreigen’, waarschuwt VN-expert

‘Toezicht op coronavirus kan privacy op lange termijn bedreigen’, waarschuwt VN-expert

door Pieter Werner

In veel landen wordt bij de overheidsmaatregelen om de uitbraak van COVID-19 in te dammen gebruik gemaakt van surveillancetechnologie. Het gevaar is dat vergaande maatregelen die worden genomen om burgers in uitzonderlijke omstandigheden te beschermen, wanneer mensen accepteren dat ze nodig zijn, na de crisis blijven bestaan, zegt de speciale VN-rapporteur voor het recht op privacy Joseph Cannataci tegen persbureau Reuters.

Van gezichtsherkenning tot telefoontracking, overal ter wereld proberen regeringen de verspreiding van het coronavirus in te dammen met technologie. Die maatregelen kunnen echter ten koste gaan van het recht op privacy, waarschuwt Cannataci.

App

China bijvoorbeeld heeft een verplicht verkeerslichtsysteem geïntroduceerd dat met smartphone-software kijkt of mensen zich verplaatsen of elkaar ontmoeten. Personen die in de app rood of geel zijn beoordeeld, mogen respectievelijk 14 of 7 dagen niet reizen of openbare plaatsen zoals restaurants of winkelcentra bezoeken.

Kaarten

In Zuid-Korea heeft de regering aanvankelijk zeer gedetailleerde informatie vrijgegeven over bevestigde gevallen, waaronder de leeftijd, het geslacht en de dagelijkse routes, waardoor webontwikkelaars gedetailleerde kaarten konden maken die de bewegingen van patiënten volgden.

Locatiegegevens

Israël stond zijn antiterrorismebureau toe om locatiegegevens van telefoons te monitoren om mensen in de buurt van virusdragers te waarschuwen, terwijl Singapore een smartphone-app voor het opsporen van contacten lanceerde om diegenen te helpen identificeren die zijn blootgesteld aan geïnfecteerde mensen.

Waarborgen

Hoewel het te vroeg was om elke maatregel te beoordelen omdat de pandemie zich nog steeds aan het ontwikkelen was, moeten er waarborgen worden getroffen om ervoor te zorgen dat de reactie noodzakelijk en evenredig is.

Risico

Het volgen van de telefoons van mensen om te controleren waar ze naartoe gaan en wie ze ontmoeten, kan ook worden gebruikt om leden van etnische of religieuze minderheden te identificeren, waardoor ze in sommige landen worden blootgesteld aan het risico van geweld en discriminatie. “We moeten heel voorzichtig zijn met het gebruik van deze tools”, zegt Cannataci.

Misschien vind je deze berichten ook interessant