De Technische Universiteit Delft is als winnaar uit de bus gekomen van de Quantum Simulator Challenge 2024, een internationale wedstrijd georganiseerd door Fujitsu om de ontwikkeling van praktische toepassingen van quantum computing te stimuleren. De prijsuitreiking vindt vandaag plaats tijdens Fujitsu Quantum Day 2025 Japan, in de Fujitsu Uvance Kawasaki Tower.
Het winnende Delftse team ontwikkelde een quantumtoepassing voor het optimaliseren van ploegendiensten in de industrie. Met behulp van een eigen open-source algoritme, QISS (Quantum Industrial Shift Scheduling), simuleerden de onderzoekers hoe werktijden binnen een assemblage- en spuitstraat voor voertuigen efficiënt kunnen worden ingepland. De simulatie maakte gebruik van maximaal 39 qubits en liet zien hoe quantumtechnologie kan bijdragen aan het oplossen van complexe planningsproblemen in de industriële sector.
De tweede prijs ging naar de Technische Universität Ilmenau voor een project dat een quantumalgoritme toepaste op stromingsvisualisatie via beeldverwerking (QuPIV). De aanpak, die werkte met tot 32 qubits, heeft mogelijke toepassingen in sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, autotechniek, stedelijke mobiliteit en microfluidica. QunaSys Inc. won de derde prijs met een simulatie van elektronische toestanden in moleculen als waterstof en ethaan. Deze studie gebruikte eveneens 39 qubits en werd door de jury gewaardeerd om de hoge efficiëntie van de simulaties.
De Quantum Simulator Challenge werd in 2024 voor de tweede keer georganiseerd en trok 46 teams uit 13 landen en regio’s. Deelnemers uit de wetenschap en het bedrijfsleven kregen toegang tot Fujitsu’s 40-qubit quantumcomputersimulator, waarmee in totaal 2.282 simulatieopdrachten en 14.500 draaiuren werden geregistreerd. Het prijzengeld bedroeg in totaal 100.000 Amerikaanse dollar.
Voor het eerst zette Fujitsu in deze editie een aantal eigen technologieën in. De Quantum Decision Diagram (QDD)-technologie verkortte de rekentijd bij simulaties op 26 qubits van ruim 2.000 seconden naar 4 seconden, en maakte berekeningen op 30 qubits en hoger mogelijk. Daarnaast bracht een nieuwe versnellingsmethode voor de VQE-algoritme de berekeningstijd van 200 dagen terug naar één dag.
De wedstrijd werd in mei 2024 aangekondigd, waarna deelnemers tussen juli en november aan hun onderzoeksprojecten werkten. Na afloop dienden zij hun resultaten in voor beoordeling door een twaalfkoppige jury, bestaande uit onder meer onderzoekers van Fujitsu’s quantumdivisie. Hideto Okada, hoofd van de Technology Strategy Unit bij Fujitsu, geeft aan dat het bedrijf een groeiende belangstelling ziet voor quantumtechnologie en quantum-simulatieplatforms. Volgens hem levert de wedstrijd waardevolle inzichten op voor toekomstig onderzoek, en zal Fujitsu zijn samenwerking met de quantumgemeenschap verder versterken.