Een team van het UZ Brussel ziekenhuis heeft voor het eerst een dubbele robotoperatie uitgevoerd om lymfoedeem te behandelen na een borstkankeroperatie. Deze ingreep, waarbij zowel het Da Vinci Xi-systeem als het MMI’s Symani chirurgisch systeem werden gebruikt, markeert een belangrijke vooruitgang in de behandeling van deze aandoening.
Op 17 april voerden Dr. Martijn Schoneveld, buikchirurg, en het team van plastische en reconstructieve chirurgie onder leiding van professor Moustapha Hamdi, hoofd van de afdeling Plastische Chirurgie van het UZ Brussel, een volledig robotische lymfekliertransplantatie uit. Dr. Schoneveld legde uit dat het Da Vinci Xi-systeem werd gebruikt om met uiterste precisie een deel van de peritoneale plooi op maagniveau te verwijderen. Dit systeem biedt verbeterde behendigheid en precisie, wat aanzienlijk littekenvorming en schade aan vitaal weefsel minimaliseert.
Vervolgens beschreef professor Hamdi hoe het geoogste weefsel werd getransplanteerd naar de oksel met behulp van het MMI’s Symani-systeem, dat speciaal is ontworpen voor micro- en supermicrochirurgische ingrepen. Deze fase van de operatie is cruciaal voor het bevorderen van de lymfedrainage van de bovenste ledemaat, met als doel toekomstige zwelling en pijn geassocieerd met lymfoedeem te verlichten.
Professor Alexandru Nistor, plastisch chirurg bij de operatie, benadrukte de mogelijkheden van het Symani-systeem voor het verbinden van zeer fijne anatomische structuren, zoals bloedvaten en lymfevaten die minder dan 0,8 millimeter in diameter kunnen zijn. De precisie van het systeem is essentieel voor het garanderen van succesvolle uitkomsten bij dergelijke ingewikkelde operaties.
Deze procedure is een voortzetting van de voortrekkersrol die UZ Brussel speelt op het gebied van robotondersteunde medische behandelingen. Het ziekenhuis was het eerste in Europa dat in 2018 een robotondersteunde lymfekliertransplantatie uitvoerde. De recente vooruitgang in technologie, met name op het gebied van robotmicrochirurgie, heeft chirurgen in staat gesteld complexe procedures uit te voeren met meer precisie, waardoor het risico op weefselschade wordt verminderd en de hersteltijd voor patiënten wordt verbeterd.
Lymfoedeem, dat zich uit in zwelling van een arm of been, blijft een belangrijk probleem voor de kwaliteit van leven, vooral onder borstkankeroverlevenden. De aandoening ontstaat wanneer lymfevocht zich ophoopt in de weefsels als gevolg van verstoorde lymfevaten of verwijderde lymfeklieren. Naar schatting kan tot 30% van de borstkankerpatiënten lymfoedeem ontwikkelen, wat leidt tot aanzienlijke functionele beperkingen. Deze nieuwste ontwikkeling in robotondersteunde chirurgie aan het UZ Brussel biedt nieuwe hoop voor degenen die aan deze slopende aandoening lijden.
Foto: Dr. Schoneveld, Prof. Nistor, Dr. Giunta, Prof. Hamdi. Credit UZ Brussel