Home Bots & Business Softbot Awards: steeds meer complexe oplossingen

Softbot Awards: steeds meer complexe oplossingen

door Marco van der Hoeven

De Softbot Awards, die op 1 februari worden uitgereikt in Amsterdam, vieren innovatie met RPA. Veel inzendingen zijn toepassingen bij de overheid. Martijn Groenewegen, voorzitter van de jury en CIO bij de gemeente Eindhoven, heeft zelf ook veel ervaring opgedaan met RPA. Rocking Robots sprak met hem over waarde van automation bij de overheid.

“De waarde van automation zit in het vrijmaken van mensen en middelen, en het optimaliseren van processen voor een moderne informatievoorziening”, vat martijn Groenwegen, voorzitter van de jury bij de Softbot Awards en CIO van de gemeente Eindhoven, de meerwaarde van RPA bij de overheid samen.

Hij vervolgt: “Wat ik bij de inzendingen heel inspirerend vind is dat we steeds meer voorbeelden zien van complexere oplossingen die administratieve problemen oplossen. Dit gebeurt vaak met een combinatie van technologieën, zoals beeld- en tekstherkenning.”

Vindingrijkheid

Hij ziet dat de vindingrijkheid in de toepassing van deze technologieën ieder jaar toeneemt. “De projecten zijn veel geavanceerder. We ontdekken nu dat er, in combinatie met andere soorten technologie, veel meer mogelijk is. De toepassingen worden breder, dat is een opvallende ontwikkeling.”

Door de succesvolle praktische toepassingen neemt bij de overheid het enthousiasme voor RPA toe, net als bij het bedrijfsleven. “Je kunt het wel enigszins vergelijken met de financiële sector: verzekeringsmaatschappijen en banken, die ons voor zijn gegaan, kennen vergelijkbare administratieve processen. Daar wordt RPA dan ook langer en intensiever ingezet.”

Generatieve AI

Een van de meest ingrijpende nieuwe technologieën, die ook zijn effect zal hebben op automation. is generatieve AI. Daarover zegt hij: “Dat is inderdaad een belangrijke ontwikkeling. Een aantal jaren geleden was het vooral belangrijk om ervaring op te doen met technologieën als RPA. De volgende stap, die we nu zien, is de integratie met AI. Het is een interessante ontwikkeling om te zien wat er allemaal mogelijk wordt.”

Maar, voegt hij eraan toe: “De toepassing wordt wel behoorlijk beperkt door wetgeving en ethische overwegingen. Je merkt dat vooral in discussies bij de overheid, waar veel risico’s worden gezien in deze combinaties. Als we het hebben over RPA en AI verandert de discussie, omdat er maatschappelijke zorgen zijn over kunstmatige intelligentie en procesoptimalisatie.”

“Technologisch gezien maakt het weliswaar veel meer mogelijk, maar het roept ook meer discussie op over de verantwoordelijkheid en de impact op de maatschappij. Dat is iets wat binnen de overheid natuurlijk een belangrijke rol speelt. Het wordt ingewikkelder als je deze stap wilt zetten.”

Succes

Een succesfactor voor de huidige implementaties is volgens Groenwegen dat de implementatie niet alleen vanuit technologisch oogpunt wordt ingezet. “Er moet een praktisch bedrijfsprobleem aan ten grondslag liggen. Je hebt daarnaast een kennispartner nodig, intern of extern, die ervaring heeft met de technologie. Experimenten vanuit een technologisch perspectief kan waardevol zijn, maar voor succesvolle implementatie in een productieomgeving is eigenaarschap vanuit de business essentieel.”

Dat is wat de genomineerde inzendingen dit jaar in praktijk laten zien. “Een evenement als de Softbot Awards is toegankelijk en interessant voor zowel beginners als ervaren deelnemers. De essentie is dat mensen elkaar laten zien wat ze allemaal bedacht hebben. De inzendingen tonen een toenemende vindingrijkheid en dat inspireert. En die kennis kun je meenemen naar je eigen organisatie. Het is dus een uitstekend platform voor het uitwisselen van kennis en ideeën.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant