Onderzoekers van de Universiteit van Tsukuba hebben een mens-samenwerkende robot ontwikkeld die is bedoeld om mensen met neurologische aandoeningen of leeftijdsgebonden lichamelijke achteruitgang te ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. De robot functioneert binnen een zogenoemde cybernics space—een conceptuele ruimte waar fysieke en digitale omgevingen samenkomen—en maakt gebruik van bio-elektrische signalen en oogbewegingen om de intenties van de gebruiker te interpreteren en interactie mogelijk te maken.
De robot kan schakelen tussen drie vormen van interactie tussen mens en robot. Dankzij deze multimodale functionaliteit kan hij zowel fysieke robotarmen als Internet of Things (IoT)-apparaten aansturen, waardoor gebruikers handelingen kunnen verrichten zonder fysieke inspanning. Tijdens testfases bleek de robot zeer succesvol in het uitvoeren van alledaagse taken in een woonomgeving. Volgens het onderzoeksteam werd het systeem als gebruiksvriendelijk en doeltreffend ervaren bij het bevorderen van de zelfstandigheid van gebruikers.
Deze ontwikkeling maakt deel uit van de derde fase van het crossministeriële Strategisch Innovatiebevorderingsprogramma (SIP), binnen de initiatieflijn “Uitbreiding van fundamentele technologieën en ontwikkeling van richtlijnen voor maatschappelijke implementatie van mens-samenwerkende robots (HCPS)”. Het programma wordt geleid door de Council for Science, Technology and Innovation (CSTI) van het Japanse kabinet en beheerd door de New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), onder projectcode JPNP23024. ARGO GRAPHICS Inc. en Silicon Studio Corporation leverden bijdragen aan de ontwikkeling van de 3D-modellen en applicaties voor de robot.
Foto credit: University of Tsukuba