Home Bots & Business Schneider Electric en Saint-Gobain automatiseren glasproductie

Schneider Electric en Saint-Gobain automatiseren glasproductie

door Pieter Werner

Schneider Electric en Saint-Gobain hebben tijdens Glasstec 2024 in Düsseldorf een samenwerking aangekondigd om de glasproductie te moderniseren met innovatieve automatiseringstechnologieën. Het initiatief richt zich specifiek op het lehr-proces, waarbij glas wordt verhit en geleidelijk gekoeld om spanningen te verminderen. Deze fase is cruciaal voor de productie van vlakglas, maar kent hoge risico’s. Zelfs een korte stroomonderbreking kan leiden tot maandenlange productievertragingen en aanzienlijke kosten, soms oplopend tot €200.000 per dag.

De samenwerking resulteerde in de ontwikkeling van een proof of concept (POC) voor een open automatiseringssysteem. Dit systeem, gebouwd op Schneider Electrics EcoStruxure Automation Expert (EAE)-platform, maakt gebruik van software-gedefinieerde automatisering. Door hardware van software te scheiden, wordt het eenvoudiger om apparatuur aan te sluiten en te integreren, ongeacht de fabrikant. Dit bevordert de flexibiliteit en modulaire uitbreidbaarheid, waardoor implementatie wereldwijd kan worden versneld.

EAE introduceert intelligente en autonome besturingsmogelijkheden die bijdragen aan de efficiëntie en veiligheid binnen de glasproductie. De technologie stuurt twee essentiële motoren aan die het glas door het lehr-proces trekken. Hierbij maakt het systeem autonome beslissingen over bijvoorbeeld welke motor in werking treedt, kwaliteitscontroles en voorspellend onderhoud. Deze vorm van gedistribueerde intelligentie minimaliseert het risico op stilstand en waarborgt de betrouwbaarheid van het proces.

Alex Richards, VP EMEA van Mining Minerals and Metals bij Schneider Electric, benadrukte dat de nieuwe technologie onmiddellijke schaalbaarheid en flexibiliteit biedt. Volgens Richards stelt de modulaire opzet bedrijven in staat om het systeem wereldwijd snel in te voeren, wat een reductie van 50% in de tijd voor engineering, testen en inbedrijfstelling oplevert. De plug-and-play interoperabiliteit biedt een oplossing die eenvoudig is aan te passen aan verschillende productieomgevingen, wat waardecreatie op wereldwijde schaal mogelijk maakt.

Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann

Misschien vind je deze berichten ook interessant