Home Bots & Brains ‘RPA-developers zijn gewild, maar nog veel onbekendheid met RPA in het onderwijs’

‘RPA-developers zijn gewild, maar nog veel onbekendheid met RPA in het onderwijs’

door Marco van der Hoeven

Studenten die hun opleiding verlaten met RPA-vaardigheden komen op de arbeidsmarkt in een gespreid bedje. Maar in het Nederlandse onderwijs kan er nog veel worden gedaan om de bekendheid met RPA, en de kansen die dit biedt, te vergroten. Daarom is Tacstone in samenwerking met Stichting Praktijk /Leren (SPL) een initiatief gestart om docenten te trainen in RPA.

In Las Vegas heeft Tacstone tijdens UiPath Forward III vorig jaar de Award voor Democratizing Partner of the Year gewonnen. “Dat is een beloning voor de inspanningen die we doen voor UiPath om RPA te democratiseren”, zegt Ebert Knol, Senior RPA Project Lead bij Tacstone. “Dat doen we onder meer met gastcolleges en trainingen. Met name die gastcolleges willen we nu naar een hoger niveau tillen en ook qua bereik vergroten. Daarom gaan we samenwerken met Stichting Praktijkleren. Dat heeft geleid tot een training voor het MBO-onderwijs om de MBO docenten in staat te stellen les te gaan geven over RPA. Eigenlijk volgens het principe ‘train de trainer’.

Hij vervolgt: “Er is met name in het onderwijs nog veel onbekendheid met het fenomeen RPA. Daar willen we met deze training verandering in brengen, want leerlingen die RPA-vaardigheden bezitten hebben gelijk een voorsprong op de arbeidsmarkt. Daar is meer bewustzijn bij docenten voor nodig. We geven zelf weliswaar ook gastcolleges, maar doordat we maandelijks meerdere nieuwe (klant)projecten starten hebben we hier zelf beperkt tijd voor./ Op deze manier bereiken we veel meer studenten. Dit soort initiatieven zijn vrij uniek in de markt, en dat terwijl RPA wèl een enorme impact gaat hebben op de toekomst van werk.”

Tempo van veranderingen

Zijn collega Rick Teunissen, Managing Partner bij Tacstone, voegt daaraan toe: “Wat we in de hele breedte van het Nederlandse onderwijs zien is dat ze moeite hebben het tempo van de huidige veranderingen bij te houden. RPA is sterk in opkomst, en dat wordt vaak ook wel erkend, maar hoe kun je dat nu in het curriculum verwerken? RPA moet ergens in de bestaande ICT-opleidingen worden ingepast, die toch al vol zitten met onderwerpen. Daar is veel overleg en bewustwording voor nodig. Het is een soort tanker die je heel langzaam keert.”

“Dat merken wij ook, want we hebben jong talent nodig, en er zijn nog niet zoveel RPA developers. Wij leiden deze young professionals daarom ook zelf op, vooral afkomstig uit HBO instellingen en universiteiten.. Zo werken we nauw samen met de Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam. Maar ook het MBO vormt een gigantische vijver van toekomstige RPA-professionals, ook gezien het feit dat veel MBO ICT studenten na afronding ook een HBO opleiding gaan volgen. Deze studenten kunnen we niet allemaal zelf opleiden, maar we kunnen wel de docenten die deze studenten opleiden trainen. Hopelijk leidt dat tot inspiratie om door te gaan met RPA.”

Samenwerking

Dat in het MBO nu ook voorzichtig aandacht gaat komen voor RPA schrijft Knol toe aan de goede samenwerking tussen de diverse betrokken partijen: “Aan de ene kant zijn wij een adviesbureau met jonge, enthousiaste mensen. Ook UiPath speelt een belangrijke rol, met hun snel groeiende Academic Alliance-programma. En tenslotte de Stichting Praktijkleren, met hun grote netwerk in de MBO-onderwijswereld, waarmee ze nieuwe technologieën als RPA onder de aandacht kunnen brengen.”

“Het is pionieren, en de rol waarin wij ons prettig voelen is om docenten en studenten enthousiast te maken voor RPA. We weten heel goed dat ze veel hebben dat hun aandacht vraagt, van blockchain tot low code, en er is nog veel evangelisatie nodig om mensen bewust te maken van de grote impact die RPA gaat hebben. Dan gaat die sneeuwbal écht rollen. Wij willen daar graag de ambassadeur van zijn.”

Adoptie

Teunissen: “Het gaat nu erg hard met de adoptie van RPA. Dat zien wij vooral aan het aantal nieuwe klanten waarmee wij RPA projecten starten. We staan eigenlijk nog maar helemaal aan het begin en we moeten nog veel basale dingen uitleggen, zélfs bij grote organisaties met een volwassen ICT -omgeving en beheerorganisatie. Ook daarom is dit initiatief belangrijk.”

Beeld: Rick Teunissen en Ebert Knol in Las Vegas met Daniel Dines, de oprichter van UiPath

Misschien vind je deze berichten ook interessant