Onderzoekers uit China en Brazilië hebben een methode ontwikkeld om de Rode Vuurmier op te sporen met behulp van een robothond, voorzien van kunstmatige intelligentie. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pest Management Science, laat zien dat de “CyberDog”-robot, uitgerust met een machine learning-model menselijke inspecteurs overtreft bij het identificeren van mierennesten. De robot lokaliseerde driemaal zoveel nesten met grotere nauwkeurigheid.
Het onderzoek, geleid door Eduardo Fox van de Staat Universiteit van Goiás in Brazilië en Hualong Qiu van de Guangdong Academy of Forestry in China, werd gemotiveerd door de uitdagingen bij het detecteren van RIFA-nesten in grote, vaak onherbergzame gebieden. Traditionele methoden, die afhankelijk zijn van menselijke inspecteurs, zijn arbeidsintensief en worden beperkt door omgevingsfactoren. De CyberDog daarentegen kan autonoom opereren, zonder de noodzaak van speciaal opgeleid personeel, en kan zoeken onder verschillende weersomstandigheden.
De CyberDog, een product van Xiaomi, werd geïntegreerd met een machine learning-model dat getraind is op meer dan 1.100 afbeeldingen van RIFA-nesten. Veldtesten toonden aan dat de robot een detectienauwkeurigheid van meer dan 90% behaalde. De robot was geprogrammeerd om de nesten met zijn voorpoot te verstoren, waardoor agressief gedrag in actieve mierenhopen werd uitgelokt, wat essentieel is voor het onderscheiden van actieve nesten van verlaten nesten of die van andere soorten.
De studie benadrukt de wereldwijde dreiging die RIFA vormt, een invasieve soort die oorspronkelijk in de jaren 1930 in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd en nu wijdverbreid is in verschillende regio’s, waaronder China, Japan en Europa. Deze mieren staan bekend om hun snelle verspreiding, hun vermogen om lokale wilde dieren te verdringen en hun associatie met landbouwplagen.
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, erkent het team de uitdagingen bij het opschalen van de technologie, met name wat betreft de batterijduur van de robot en de hoge kosten van geavanceerdere modellen. Ze zijn echter optimistisch dat de kosten in de loop van de tijd zullen dalen, waardoor de technologie toegankelijker wordt.
Daarnaast geloven de onderzoekers dat het gebruik van robot honden het publieke bewustzijn van de gevaren van vuurmieren kan vergroten. De zichtbaarheid van deze robots in stedelijke omgevingen zal naar verwachting de aandacht van het publiek vestigen op de aanwezigheid en risico’s van invasieve RIFA-nesten, wat mogelijk invloed kan hebben op het beleid voor ongediertebestrijding.
Fotocredit Dr. Hualong Qiu, Guangdong Academy of Forestry