Onderzoek onder leiding van de University of Massachusetts Amherst benadrukt het belang van input van gebruikers en trainers van blindengeleidehonden bij het ontwikkelen van effectieve robotgeleide honden. Deze studie, die de Best Paper Award ontving op de CHI 2024 Conference on Human Factors in Computing Systems, onderstreept de noodzaak om de behoeften van visueel gehandicapte personen te begrijpen om robotgeleide honden praktisch te maken.
Geleidehonden bieden autonomie en mobiliteit, maar hun toegankelijkheid wordt beperkt door factoren zoals kosten, allergieën en fysieke beperkingen. Robotgeleide honden vormen een potentiële oplossing, maar alleen als ze met de juiste kenmerken worden ontworpen. Donghyun Kim, assistent-professor aan UMass Amherst en medeauteur van het artikel, merkt op dat eerdere pogingen gedurende 40 jaar er niet in zijn geslaagd om robots te produceren die door eindgebruikers worden gebruikt, en benadrukt de noodzaak om huidig gebruik van geleidehonden en gewenste technologische kenmerken te begrijpen voordat de ontwikkeling begint.
Het onderzoek omvatte interviews en observatiesessies met 23 visueel gehandicapte geleidehondengebruikers en vijf trainers, waarbij de beperkingen van huidige geleidehonden en gewenste eigenschappen in robotalternatieven werden besproken. Een cruciaal inzicht was de balans tussen robotautonomie en menselijke controle. In tegenstelling tot autonome auto’s worden geleidehonden bestuurd door handlers voor algemene route-navigatie terwijl de honden lokale obstakelvermijding beheren. Deze genuanceerde interactie suggereert dat robotgeleide honden autonomie en gebruikerscontrole moeten balanceren om veiligheid en comfort te garanderen.
De studie onthulde praktische ontwerpoverwegingen, zoals de noodzaak van een batterijlevensduur van twee uur om typische woon-werkverkeer te ondersteunen, aangezien 90% van de deelnemers deze functie benadrukte. Andere voorgestelde verbeteringen zijn onder andere het toevoegen van meer camera-orientaties om obstakels boven het hoofd te detecteren, het integreren van audiosensoren voor gevaren, en het mogelijk maken van navigatie-aanwijzingen zoals het volgen van een trottoir.
Het onderzoeksteam, waaronder Ivan Lee van UMass Amherst, Joydeep Biswas van de University of Texas Austin, Hee Tae Jung van Indiana University en Nicholas Giudice van de University of Maine, hoopt dat dit artikel de toekomstige ontwikkeling van robotgeleide honden zal sturen. Het winnen van de Best Paper Award onderstreept de erkenning van de onderzoeksgemeenschap voor deze benadering.
Kim benadrukt het belang van het menselijke element in gedachten houden bij robotica. “Mijn promotie- en postdoctorale onderzoek draait allemaal om hoe we deze robots beter kunnen laten werken,” zegt hij, waarbij hij het doel benadrukt om praktische en zinvolle toepassingen voor de mensheid te creëren.
Foto: Donghyun Kim, Ivan Lee, Geleidehondengebruiker en Hochul Hwang, foto door Zinj Guo.