Onderzoekers van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) en het Boston University Sargent College of Health & Rehabilitation Sciences hebben een draagbare robot ontwikkeld die personen met de ziekte van Parkinson helpt om te lopen zonder te bevriezen, een veelvoorkomend en invaliderend symptoom van de ziekte.
Het nieuw ontwikkelde exosuit is ontworpen om rond de heupen en dijen gedragen te worden en biedt mechanische ondersteuning aan de beweging van de drager. Deze zachte duw aan de heupen terwijl het been zwaait, helpt de patiënt een langere stap te maken, waardoor de freezes tijdens het lopen effectief worden verminderd. De deelnemer aan de studie kon sneller en verder lopen met de hulp van het kledingstuk.
Het apparaat is het resultaat van een samenwerking die de expertise van ingenieurs, revalidatiewetenschappers, fysiotherapeuten, biomechanici en kledingontwerpers combineert. Het team werkte nauw samen met een 73-jarige man met de ziekte van Parkinson die, ondanks chirurgische en farmacologische behandelingen, leed aan frequente freezes.. Het pak maakt gebruik van kabelgestuurde actuatoren en sensoren, samen met algoritmes die de fase van de gang schatten om assistentiekrachten te genereren in tandem met spierbeweging.
Resultaten
De impact van de technologie was gelijk zichtbaar. Zonder enige speciale training kon de patiënt binnenshuis lopen zonder freezes, met slechts enkele gevallen buitenshuis. Het apparaat maakte ook gelijktijdig lopen en praten mogelijk, een taak die voorheen erg lastig was voor de patiënt. Deze innovatie helpt niet alleen bij de mobiliteit, maar biedt ook een dieper inzicht in de mechanismen achter het bevriezen van de gang, die nog steeds slecht worden begrepen.