Onderzoekers van de Sammy Ofer School of Communications aan de Reichman Universiteit hebben onderzocht hoe een robot—meer specifiek een robothond—invloed kan uitoefenen op leiderschapsdynamiek tussen mensen. Het onderzoek, uitgevoerd binnen het Media Innovation Lab (miLAB), richtte zich op de vraag of een robot via subtiel gedrag een leiderschapsrol bij mensen kan stimuleren.
Tijdens het experiment werkten telkens twee deelnemers samen met een robothond aan een zoekopdracht. Er werd geen leider aangewezen en er werden geen instructies gegeven over taakverdeling. Wanneer de robot in het begin duidelijk affectie toonde richting één van de deelnemers, nam die persoon vaak spontaan de leiding. De andere deelnemer accepteerde deze rolverdeling doorgaans zonder bezwaar. Toonde de robot daarentegen evenveel aandacht aan beide deelnemers, dan ontstond er eerder een gedeeld leiderschap.
Volgens de onderzoekers laat dit zien dat robots met eenvoudige lichaamstaal leiderschapsgedrag bij mensen kunnen uitlokken, zonder dat daar expliciete aansturing voor nodig is. Ook benadrukken de resultaten hoe belangrijk de eerste interactie tussen mens en robot is voor het verdere verloop van de samenwerking.
Het onderzoek werd bekroond met de Best Paper Award in de categorie Behavioral Research in Human-Robot Interaction tijdens de HRI2025-conferentie in Melbourne, Australië. De studie werd geleid door promovendus Elior Carsenti, samen met studenten Adi Manor en Agam Oberlender, onder begeleiding van Dr. Hadas Erel en in samenwerking met professor Avi Parush van het Technion.
Foto credit: Gilad kavalerchick