Home Bots in Society Overheid wil technologie als AI beter beschermen

Overheid wil technologie als AI beter beschermen

door Marco van der Hoeven

Het kabinet heeft plannen aangekondigd om de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet vifo) uit te breiden. Deze wet, die sinds juni 2023 van kracht is, beoogt Nederlandse vitale processen en gevoelige technologieën te beschermen tegen ongewenste buitenlandse invloed via investeringen, fusies en overnames. De voorgestelde uitbreiding voegt zes technologieën toe aan de reikwijdte van de wet: biotechnologie, kunstmatige intelligentie, geavanceerde materialen en nanotechnologie, sensor- en navigatietechnologie en nucleaire technologie met medische toepassingen.

Volgens minister Beljaarts van Economische Zaken is de uitbreiding noodzakelijk vanwege de verslechterende internationale veiligheidssituatie en het toenemende aantal hybride dreigingen zoals cyberoperaties en spionage. De minister benadrukt dat deze maatregel essentieel is om Nederlandse ondernemers en hun innovatieve technologieën te beschermen tegen ongewenste buitenlandse aandacht. Minister van Weel van Justitie en Veiligheid voegt hieraan toe dat de uitbreiding bijdraagt aan de weerbaarheid van Nederland tegen dreigingen van buitenaf.

De Wet vifo richt zich momenteel op technologieën zoals halfgeleiders, fotonica, kwantumtechnologie, high assurance producten en dual-use en militaire goederen. De toevoeging van de zes nieuwe technologieën wordt gemotiveerd door hun snelgroeiende strategische en economische belang, evenals hun potentieel disruptieve karakter. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat deze technologieën in verkeerde handen vallen of dat Nederland afhankelijk wordt van risicovolle buitenlandse actoren.

De internetconsultatie over de uitbreiding van de wet loopt van 19 december 2024 tot en met 31 januari 2025. Gedurende deze periode kunnen burgers en belanghebbenden hun mening geven. Op basis van de consultatieresultaten zal het voorstel mogelijk worden aangepast voordat het in de ministerraad wordt besproken en aan de Eerste en Tweede Kamer wordt voorgelegd. Na advies van de Raad van State wordt verwacht dat de gewijzigde wet in de tweede helft van 2025 in werking kan treden.

Foto: Rijksoverheid/Martijn Beekman

Misschien vind je deze berichten ook interessant