Inmiddels zijn in negen van de tien huishoudens gemiddeld vier slimme apparaten aanwezig. Producten die met het internet zijn verbonden, maken het leven makkelijker. Maar deze slimme deurbellen, tv’s, thermostaten, routers en wasmachines zijn qua digitale veiligheid vaak nog kwetsbaar en een ingang voor internetcriminelen. Software-updates houden deze apparaten én hun data veilig. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zet opnieuw de campagne Doe je updates in om Nederlanders hierop te wijzen.
Minister Stef Blok (EZK): “Door nieuwe Europese regels kunnen we slimme digitale apparaten veiliger maken. Zo krijgen verkopers en handelaren straks de verplichting om updates aan consumenten te leveren. En veel onveilige apparaten zijn in 2024 op de gehele EU-markt verboden als ze niet aan minimumeisen voldoen. Dat zijn twee grote stappen, maar hét verschil kan door een consument zelf worden gemaakt. En dat doet de meerderheid nog niet. Vandaar dat we Nederlanders aansporen om thuis werk te maken van digitale veiligheid en updates te doen.”
Te laag bewustzijn van digitale veiligheid en noodzaak updates
Al via één onveilig slim apparaat kunnen internetcriminelen bestanden versleutelen, data of foto’s inzien of met je meekijken en -luisteren tijdens bijvoorbeeld het thuiswerken. Uit eerder onderzoek bleek al dat acht op de tien bezitters van slimme apparaten zich ervan bewust zijn dat ze op die manier gehackt kunnen worden. Toch handelen nog altijd de meeste mensen daar niet naar. Zo stelt nog altijd meer dan de helft van de Nederlanders updates uit of vergeet zij updates uit te voeren uit gebrek aan kennis of omdat het ‘gedoe’ is.
Slimme apparaten die extra interessant zijn voor criminele hackers
- Slimme (beveiligings)camera: eenmaal binnen kunnen internetcriminelen bijvoorbeeld zien of je thuis bent. Om zo echt bij je in te breken.
- Router: dit is je voordeur naar het internet. Al je slimme apparaten zijn ermee verbonden. Update ‘m en voorkom dat criminelen toegang krijgen tot je netwerk.
- Slimme deurbel: vergelijkbaar met de slimme camera. Ook via dit apparaat kunnen criminelen met jou en je omgeving meekijken.
- Babyfoon: meekijken terwijl je kleintje slaapt? Zorg ervoor dat je slimme babyfoon up-to-date is om pottenkijkers te voorkomen.
Misverstanden bij het updaten van je slimme apparaten
Veel slimme apparaten worden niet automatisch van een update voorzien. Ook krijg je niet altijd een melding of notificatie als er een update klaarstaat. Het kan daarnaast zo zijn dat je zelf op zoek moet naar de juiste update, bijvoorbeeld via de website van de fabrikant. Het is daarom belangrijk regelmatig te checken of er nog updates klaarstaan voor je slimme apparaat. Om updates op je slimme apparaten te doen, doorloop je de volgende stappen:
- Breng in kaart welke slimme apparaten jij hebt. Het zijn er vaak meer dan je denkt.
- Ga naar de app waarmee je het apparaat bedient.
- Maak verbinding met het slimme apparaat en open de app op je smartphone.
- Kijk in de app bij ‘Instellingen’ en klik daar op ‘Updaten’. Nu worden je updates uitgevoerd.
- Stel als dat kan direct automatisch updaten in. Kan dat niet, zet dan een afspraak in je agenda en check elk halfjaar of je slimme apparaten nog up-to-date zijn.
De campagne ‘Doe je updates’ is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel mensen aan te zetten hun slimme apparaten te updaten. De campagne is te zien via onder andere online video’s en advertenties. Begin volgend jaar zullen ethisch hackers ook laten zien hoe makkelijk een slim apparaat te hacken is als er geen updates worden doorgevoerd. Voor meer informatie over de campagne en tips voor het beveiligen van verschillende slimme apparaten ga je naar doejeupdates.nl.
Marktverbod voor slimme apparaten die niet aan minimumeisen voldoen
Slimme draadloze apparaten zoals routers, smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges mogen vanaf 2024 niet meer met zwakke, standaard wachtwoorden zijn uitgerust: een consument moet eerst zelf een sterk wachtwoord kunnen instellen voor ingebruikname. Ook moeten de producten onder meer software-updates ondersteunen, getest zijn op veiligheidslekken, opgeslagen persoonlijke en financiële gegevens afschermen en de consument de mogelijkheid geven om deze data te beheren en te verwijderen. Producten die hier niet aan voldoen zijn straks op de gehele EU-markt verboden.
Ook worden verkopers en handelaren verplicht om bij de verkoop van slimme apparaten updates aan consumenten te leveren. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van bijvoorbeeld games of applicaties, maar ook voor streamingdiensten. De verkoper of handelaar van deze producten moet zorgdragen voor deze verplichte updates. Deze regels moeten nog in de Nederlandse wetgeving worden geïmplementeerd.