In de Verenigde Staten is een klacht ingediend tegen de politie van Detroit omdat zij bij een arrestatie blind zijn gevaren op een foutieve match door software voor gezichtsherkenning. Deze zaak is bijzonder omdat de politie voor het eerst zelf heeft toegegeven te zijn afgegaan op een computermatch, zonder andere factoren voldoende in beschouwing te nemen.
In januari van dit jaar werd Julian-Borchak Williams, een 42 jarige zwarte Amerikaan, in Detroit gearresteerd op verdenking van winkeldiefstal. Tijdens zijn verhoor werd hem verteld dat hij was gearresteerd omdat de computer hem via software voor gezichtsherkenning had gekoppeld aan de beelden van een bewakingscamera. Volgens hem was de enige overeenkomst tussen hem en de onduidelijke beelden dat het ging om een grote zwarte man. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
Klacht
Deze case wordt uitgebreid beschreven in een klacht die burgerrechtenorganisatie ACLU heeft ingediend bij de politie van Detroit. Want hoewel Williams wegens gebrek aan bewijs is vrijgelaten, houdt de politie nog steeds de mogelijkheid open hem opnieuw te arresteren, zonder dat er naast de discutabele computermatch enig bewijs is dat hij betrokken is bij de winkeldiefstal. De ACLU eist in de klacht dan ook, naast excuses, dat de politie stopt met het gebruik van software voor gezichtsherkenning.
Omstreden
In de Verenigde Staten is het gebruik van software voor gezichtsherkenning omstreden. Onlangs kondigden daarom IBM aan te stoppen met het produceren van dergelijke toepassingen, terwijl Amazon en Microsoft hebben aangekondigd geen gezichtsherkenningstechnologie meer te leveren aan de politie.