Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS), die ook lid zijn van de Intel Neuromorphic Research Community (INRC), hebben nieuwe resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar aanraakdetectie in combinatie met neuromorfe verwerking door Intel. Hierin beschrijven zij hoe ze denken de tastzin van robots te kunnen verbeteren ten opzichte van de huidige visuele systemen met behulp van neuromorfe processors.
Tastzin
De menselijke tastzin is gevoelig genoeg om het verschil te voelen tussen oppervlakken die verschillen met slechts één enkele laag moleculen. De meeste robots werken echter uitsluitend op basis van visuele verwerking. Onderzoekers van NUS hopen hier verandering in te brengen met een recent ontwikkelde kunstmatige huid, die volgens hen meer dan 1.000 keer sneller dan het menselijke sensorische zenuwstelsel kan detecteren en de vorm, textuur en hardheid van objecten 10 keer sneller kan identificeren dan het knipperen van een oog.
Chirurgische robots
Het mogelijk maken van een menselijk gevoel van aanraking in robotica zou de huidige functionaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren en zelfs tot nieuwe toepassingen kunnen leiden. Zo kunnen robotarmen met een kunstmatige huid zich gemakkelijk aanpassen aan veranderingen in goederen die in een fabriek zijn vervaardigd, waarbij tactiele detectie wordt gebruikt om onbekende objecten te identificeren en vast te pakken met de juiste hoeveelheid druk om uitglijden te voorkomen. Het vermogen om de omgeving te voelen en beter waar te nemen kan ook zorgen voor een betere en veiligere interactie tussen mens en robot, zoals in zorgverlenende beroepen, of worden gebruikt om chirurgische robots het tastgevoel te geven dat ze nu nog niet hebben.
Chip nodig
Hoewel het creëren van een kunstmatige huid een eerste stap is om deze visie tot leven te brengen, heeft het ook een chip nodig die in realtime nauwkeurige conclusies kan trekken op basis van de sensorische gegevens van de huid, terwijl hij werkt op een energieniveau dat efficiënt genoeg is om direct in de huid te worden ingezet. robot. “Het maken van een ultrasnelle kunstmatige huidsensor lost ongeveer de helft van de puzzel op van het slimmer maken van robots”, zegt assistent-professor Benjamin Tee van de afdeling Materiaalwetenschappen en Engineering van de NUS en het NUS Institute for Health Innovation & Technology. “Ze hebben ook een kunstmatig brein nodig dat uiteindelijk perceptie en leren kan bereiken als een ander cruciaal stuk in de puzzel. Onze unieke demonstratie van een AI-skin-systeem met neuromorfe chips zoals de Intel Loihi, betekent een grote stap voorwaarts in de richting van energie-efficiëntie en schaalbaarheid. ”
Samenwerken
De Intel Neuromorphic Research Community is een ecosysteem van academische groepen, overheidslaboratoria, onderzoeksinstellingen en bedrijven over de hele wereld die met Intel samenwerken om neuromorf computergebruik te bevorderen en innovatieve AI-toepassingen te ontwikkelen.
Foto: Het onderzoeksteam van de National University of Singapore achter het nieuwe robotsysteem wordt geleid door assistent-professor Harold Soh (links) en assistent-professor Benjamin Tee (rechts). Bij hen zijn teamleden (tweede van links naar rechts) Sng Weicong, Tasbolat Taunyazov en See Hian Hian. (Credit: National University of Singapore)