Home Bots & Brains Onderzoek: oogcontact verbetert interactie tussen mensen en robots

Onderzoek: oogcontact verbetert interactie tussen mensen en robots

door Marco van der Hoeven

Volgens onderzoekers van de Tampere Universiteit in Finland kan oogcontact met een robot hetzelfde effect hebben op mensen als oogcontact met een andere persoon. Deze onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat de interactie tussen mensen en humanoïde robots verrassend soepel zou kunnen verlopen.

Door de snelle vooruitgang in robotica zullen mensen in de toekomst in toenemende mate omgaan met sociale robots. Ondanks de kunstmatigheid van robots, lijken mensen er sociaal op te reageren en menselijke eigenschappen aan hen toe te schrijven. Mensen kunnen bijvoorbeeld verschillende kwaliteiten – zoals kennis, gezelligheid en sympathie – in robots waarnemen op basis van hoe ze eruit zien en / of zich gedragen.

Eerdere onderzoeken hebben licht kunnen werpen op de perceptie van mensen van sociale robots en hun kenmerken, maar de centrale vraag wat voor soort automatische reacties sociale robots bij ons mensen oproepen, is onbeantwoord gebleven. Veroorzaakt interactie met een robot vergelijkbare reacties als interactie met een ander mens?

Fysiologische reacties

Onderzoekers van de Universiteit van Tampere onderzochten de kwestie door de fysiologische reacties te bestuderen die oogcontact met een sociale robot oproept. Oogcontact werd om twee belangrijke redenen als onderwerp van de studie gekozen. Ten eerste hebben eerdere resultaten aangetoond dat bepaalde emotionele en aandacht-gerelateerde fysiologische reacties sterker zijn wanneer mensen de blik van een andere persoon zien die op hen gericht is, vergeleken met het zien van hun afgewende blik. Ten tweede is het richten van de blik op of weg van een andere persoon een soort gedrag dat verband houdt met normale interactie waartoe zelfs de huidige sociale robots van nature in staat zijn.

In het onderzoek stonden de onderzoeksdeelnemers oog in oog met een andere persoon of een mensachtige robot. De persoon en de robot keken ofwel rechtstreeks naar de deelnemer en maakten oogcontact of wendden hun blik af. Tegelijkertijd werden de huidgeleiding van de deelnemers, die de activiteit van het autonome zenuwstelsel weerspiegelt, de elektrische activiteit van de wangspier die positieve affectieve reacties weerspiegelt, en de vertraging van de hartslag, die de oriëntatie van de aandacht aangeeft, gemeten.

Emotionele reactie

De resultaten toonden aan dat alle bovengenoemde fysiologische reacties sterker waren in het geval van oogcontact in vergelijking met een afgeweken blik wanneer ze werden gedeeld met zowel een andere persoon als een mensachtige robot. Oogcontact met de robot en een ander mens vestigde de aandacht van de deelnemers, verhoogde hun opwindingsniveau en lokte een positieve emotionele reactie uit.

“Onze resultaten geven aan dat de niet-linguïstische, interactie-regulerende signalen van sociale robots mensen op dezelfde manier kunnen beïnvloeden als soortgelijke signalen die door andere mensen worden gepresenteerd. Interessant is dat we reageren op signalen die in de loop van de evolutie zijn geëvolueerd om menselijke interactie te reguleren. zelfs wanneer deze signalen door robots worden verzonden. Met dergelijk bewijs kunnen we anticiperen dat naarmate de robottechnologie zich ontwikkelt, onze interactie met de sociale robots van de toekomst verrassend naadloos kan verlopen “, zegt promovendus Helena Kiilavuori.

Verrassend

“De resultaten waren ook behoorlijk verrassend voor ons, omdat onze eerdere resultaten hebben aangetoond dat oogcontact alleen de reacties uitlokt die we in dit onderzoek hebben waargenomen als de deelnemers weten dat een andere persoon ze daadwerkelijk ziet. Bijvoorbeeld, in een videoconferentie, oogcontact met de persoon op het scherm veroorzaakt deze reacties niet als de deelnemer weet dat zijn of haar eigen camera uitstaat en de ander hem of haar niet kan zien. Het feit dat oogcontact met een robot zulke reacties oplevert, geeft aan dat ook al weten we dat de robot een levenloze machine is, we behandelen hem instinctief alsof hij ons kan zien. Alsof hij een geest heeft die naar ons kijkt ”, zegt professor psychologie Jari Hietanen, directeur van het project.

Misschien vind je deze berichten ook interessant