Home Bots & Brains Onbemande Roboat krijgt high bandwidth connectiviteit

Onbemande Roboat krijgt high bandwidth connectiviteit

door Pieter Werner

Cradlepoint, leverancier van cloud-delivered LTE en 5G wireless network edge-oplossingen, gaat de autonoom varende vaartuigen van Roboat voorzien van connectiviteit. De routers van Cradlepoint moeten het grote volume aan data van de sensoren (o.a. Lidar, camera’s, IMU en rtk GPS) versturen naar de control-centers op de wal.

De onbemande Roboats gebruiken deze data om continue hun omgeving waar te nemen en om andere vaartuigen en objecten te herkennen. De Roboat software berekent vervolgens een veilige route van A naar B en kan onderweg ook aanpassingen maken in de route om aanvaringen te voorkomen.

Het onderzoeksproject Roboat werd in 2016 gestart vanuit de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) om onbemande vaartuigen te ontwikkelen die in stedelijk gebied konden functioneren. In oktober 2021 werden de eerste twee prototypes op ware grote – een versie voor personenvervoer en een versie voor huisvuilverzameling – opgeleverd.

Om deze prototypes autonoom in de Amsterdamse wateren te kunnen opereren, zocht het Roboat team naar oplossingen om de connectiviteit van de vaartuigen te kunnen waarborgen en vond deze bij Cradlepoint’s 5G en LTE routers.

Ynse Deinema, projectleider Roboat: “Voor het varen in de drukke Amsterdamse waterwegen met een autonoom vaartuig zijn een aantal dingen essentieel. De technologie moet de grote hoeveelheid data van de sensoren en camera’s verwerken en direct kunnen versturen naar de kade. Low latency is essentieel en de verbinding mag al helemaal niet wegvallen.”

De Roboat technologie is ook geschikt voor toepassing op bestaande vaartuigen, waarbij het systeem in eerste instantie wordt ingezet ter ondersteuning van de schipper. Hierdoor kan de veiligheid op het water worden vergroot. De vervolgstap is dat het systeem steeds meer taken over kan nemen van de schipper, en er uiteindelijk alleen nog maar op afstand meegekeken hoeft te worden.

Op dit moment zet Roboat vanuit de researchorganisatie een spin-off op die de ontwikkelde oplossing verder kan vermarkten. Deinema: “Er zijn veel toepassingen te bedenken voor data die via vaartuigen kan worden verzameld, denk bijvoorbeeld aan navigatiehulp, maar ook aan het nauwkeurig in kaart brengen van havens- en kades. Dankzij Cradlepoint kunnen we laten zien dat dit soort toepassingen in de praktijk werkt en voldoet aan eisen qua veiligheid en regelgeving. Dat is wat potentiële belangstellenden in de huidige economie over de streep trekt.”

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant