De Cobot is een robot die je inzet voor ‘simpele’ klussen. Nu bedrijven steeds meer moeite hebben goed personeel te vinden zetten steeds meer ondernemingen de Cobot in om deze werkzaamheden over te nemen. Christian Janse, Sales Manager Benelux bij Universal Robots, vertelt over de Cobot en de trends die hij ziet in de markt.
Er is geen twijfel over de belangrijkste uitdaging in de markt van dit moment, ziet Janse. “Iedereen heeft moeite met voldoende goed personeel te vinden. Het speelt in alle branches en iedereen zoekt naar oplossingen.”
Om de productie in tijden van krapte op de arbeidsmarkt toch door te laten gaan, kozen grote organisaties al langer voor klassieke industriële robots. Maar deze robots waren niet voor elke organisatie geschikt. “Industriële robots zijn vooral geschikt voor grote producties. Je moet al snel een half miljoen investeren. Daarnaast ben je zo een lange tijd bezig voor zo’n robot draait.”
Daarnaast merkt Janse dat er de laatste tijd vooral vraag naar ‘handen’ is om eenvoudige klussen te doen. “Denk bijvoorbeeld aan dozen opstapelen, een pallet laden. Veel taken worden geautomatiseerd.” Dit speelt niet alleen bij grote bedrijven. “Juist in het mkb is er ook veel behoefte aan hulp met de simpele klussen.” Naast het tekort aan beschikbare medewerkers zijn deze simpele klussen ook niet goed voor de gezondheid van medewerkers. “Het is typisch werk waar je pijn aan je rug van krijgt.”
Cobot
De Cobot is een goedkope, flexibele robot die snel aan de slag kan. “Als je de Cobot vandaag bestelt heb je hem volgende week al in huis.” Hij is speciaal ontworpen voor arbeidsintensief, repetitief werk. “Onze robots zet je niet in voor moeilijke, specialistische taken, maar juist voor de simpele klussen.”
Janse ziet dat er niet vaak medewerkers ontslagen worden omdat hun werk overgenomen wordt door de Cobot. “We zien dat bedrijven geen mensen kunnen vinden voor het werk en daarom de Cobot inzetten. Of ze zetten de Cobot in om mensen vrij te maken voor meer waardevol werk.”
Markten
De eerste markt waar de Cobot werd ingezet was de metaalsector. “Dit is nog steeds een hele grote markt. De Cobot wordt daar gebruikt om de machines te beladen en te ontladen.” De laatste jaren ziet Janse dat de Cobot ook voor steeds meer andere doeleinden wordt ingezet, zoals bijvoorbeeld schuurwerk dat door Cobots wordt gedaan wordt. De komende tijd verwacht Janse dat er veel meer vraag zal komen uit de food and beverage sector. Ook in de farmacie liggen veel kansen voor automatisering met Cobots.”
Nederland en Europa
Janse ziet een duidelijk verschil in de vraag bij Nederlandse bedrijven ten opzichte van de rest van Europa. “Het eerste dat opvalt is dat Duitsland en de Benelux echt voorlopen met automatisering ten opzichte van andere Europese landen. Ook zien we een verschil in het soort bedrijven dat de Cobot gebruikt. In Duitsland worden Cobots vooral ingezet in grote bedrijven, terwijl er in Nederland juist vanuit het mkb veel vraag is naar Cobots. Dit komt doordat in Nederland de grote bedrijven meestal in de zakelijke dienstverlening zitten en dus relatief weinig fysieke klussen voor en robot hebben.”
Van de Covid-19 crisis heeft Universal Robots weinig last gehad. “We hadden in april 2020 wel even een dip, maar in mei trok het alweer helemaal aan. Uiteindelijk was 2020 een heel goed jaar. Ook voor dit jaar verwachten we weer flinke groei. In Nederland is die groei groter dan in andere Europese landen.”
Een verklaring voor die sterke groei in Nederland heeft Janse wel. “Nederlanders zijn heel vooruitstrevend in het efficiënt maken van de productie. We zien dat in Nederland ook sterker dan bijvoorbeeld in België.”
Toekomst
Hoewel Universal Robots de afgelopen jaren al sterk is gegroeid, heeft het bedrijf veel plannen voor 2022. “Er komen een paar hele grote nieuwe releases aan, zowel aan de software als aan de hardware kant. We zien dat iedereen weer snakt naar fysieke beurzen. We hopen dan ook dat deze weer door zullen gaan in 2022. Daar kunnen we veel voorbeelden laten zien. En dat is wat we willen: een bedrijf ziet onze Cobot in actie, en ziet meteen: dit heb ik ook nodig.”