Vandaag heeft de Consumer Technology Association (CTA) de tweede editie van haar International Innovation Scorecard, een beoordeling van beleid en praktijken over de hele wereld die technologische innovatie stimuleren of vooruitgang in de weg staan. Nederland schaart zich hierin onder de meest innovatieve landen.
Een recordaantal van 24 landen behaalde de hoogste ranglijst van “Innovation Champion”: Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Ierland, Israël, Japan, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU).
“De 2023 Scorecard geeft een golf van ondernemerschap weer sinds de laatste release in 2019, toen innovators over de hele wereld geavanceerde technologieën gebruikten om vaccins met ongelooflijke snelheid te ontwikkelen, medische zorg over de grenzen heen te leveren, online tools voor handel en onderwijs te creëren en door complexe toeleveringsketens te navigeren. uitdagingen”, zegt Gary Shapiro, president en CEO van CTA. “De Innovation Champions van dit jaar omarmen beleid dat innovatie ontketent en diverse gemeenschappen in staat stelt nieuwe technologieën tot leven te brengen en op de markt te brengen, waardoor het leven van miljoenen wordt verbeterd.”
De scorekaart meet 40 indicatoren in 17 categorieën, waaronder belastingvriendelijkheid, milieukwaliteit, handelsbeleid, breedbandtoegang en cyberbeveiliging. De editie van 2023 werd uitgebreid met negen extra landen, waarbij in totaal 70 landen over de hele wereld werden beoordeeld, waaronder alle leden van de EU en de G20.
Het volgende niveau van landen gerangschikt in de Scorecard – Innovatieleiders – omvat dynamische Aziatische economieën zoals Zuid-Korea en Maleisië, evenals een groep democratieën die slechts een generatie verwijderd zijn van de Koude Oorlog, waaronder Polen, Tsjechië, Slovenië en Hongarije. Vier innovatieleiders — Bulgarije, Malta, Slowakije en Griekenland — zijn nieuwkomers in de groep en weerspiegelen de steeds groter wordende grens van technologische vooruitgang.
Een derde categorie van 20 landen wordt gerangschikt als Innovation Adopters, die in sommige categorieën een sterk pro-innovatiebeleid en -trends laten zien, maar niet in de meeste. Lichtpuntjes zijn onder meer de diversiteit van het personeelsbestand in Mexico en Costa Rica, het bedrijfsvriendelijke belastingbeleid van Roemenië en Kazachstan en het streven van de Filippijnen naar vrijhandel.
De vierde en laatste categorie – Modest Innovators – is ook de kleinste van de Scorecard met slechts 10 vermelde landen. Deze landen hebben de meeste ruimte voor verbetering, wat kan gebeuren door de etnische en genderdiversiteit van hun personeelsbestand te vergroten, de beperkingen op het eigendom en gebruik van digitale activa te versoepelen of belemmeringen voor ondernemerschap en innovatie weg te nemen.