MIT werkt aan een Brain-Computer Interface (BCI)-systeem. Dit systeem, ontwikkeld door AttentivU, gebruikt een draadloze bril om zowel de hersenactiviteit als de oogbewegingen te meten. De onderzoekers proberen zo robot Spot aan te sturen.
Het Ddog-project bouwt voort op de Brain Switch-applicatie, een real-time BCI-systeem dat eenvoudige behoeften van de gebruiker kan omzetten in non-verbale communicatie naar een verzorger. Het is vooral bedoeld om de basiscommunicatie voor mensen met fysieke beperkingen, zoals ALS, CP en SCI, te ondersteunen. En ja, Ddog maakt gebruik van dezelfde geavanceerde technologie en infrastructuur als Brain Switch.
Wat Ddog zo speciaal maakt, is de mobiliteit. Het is het eerste volledig onafhankelijke, door de hersenen aangestuurde, draadloze systeem dat een Spot-robot integreert. Het hele systeem werkt op twee iPhones en maakt een einde aan het gebruik van de traditionele zelfklevende elektroden en rugzakken.
De robotarm van de Spot is ontworpen om te helpen met manipulatieve taken: het kan bijvoorbeeld boodschappen bezorgen of een stoel, boek of speelgoed aanreiken. Dit maakt de robotarm een praktisch hulpmiddel in diverse situaties. Het team van MIT zet de ontwikkeling en verfijning van het Ddog-project voort, met als doel de levenskwaliteit van mensen met fysieke uitdagingen te verbeteren door de mogelijkheden van BCI-systemen te verkennen.