Met conventionele technologie zou het meer dan 70 jaar duren en 33,5 miljard euro kosten om Oekraïne, waar 144.000 vierkante kilometer met mijnen is bezaaid, volledig vrij van explosieven te maken. Een Oekraïense techondernemer in Denemarken wil dit proces echter goedkoper, sneller en veiliger maken. Hij is naar Odense verhuisd om de ontwikkeling van zijn robotica- en dronetechnologie te versnellen, nadat hij werd geselecteerd door het Odense Robotics StartUp Fund voor een plek in de incubator van het Deens Technologisch Instituut (DTI). Een deel van de oplossing wordt al geproduceerd en getest in Oekraïne.
“Oekraïne is momenteel het land met de meeste mijnen ter wereld. Het huidige proces om deze mijnen te ruimen is tergend langzaam, gevaarlijk en kostbaar. Oekraïne heeft simpelweg geen tijd om te wachten of geld om te investeren,” zegt V’yacheslav Shvaidak, medeoprichter en CEO van Dropla Tech ApS.
“Met de huidige technologieën kost het ongeveer 1 tot 3 euro om één vierkante meter te ruimen. Door gebruik te maken van robotica en AI kunnen we dit proces versnellen, goedkoper maken en veiliger uitvoeren. We schatten dat onze oplossing de kosten per vierkante meter kan verlagen naar 10 cent en de benodigde tijd kan terugbrengen van 70 naar 12 jaar.”
Mijnenruimen en voedselzekerheid
Mijnenruimen is ook van cruciaal belang voor voedselzekerheid. Voor de Russische invasie was Oekraïne een belangrijke voedselproducent, die meer dan 400 miljoen mensen wereldwijd voedde en goed was voor 10% van alle verkochte gewassen, aldus de VN. De Russische invasie heeft de voedselzekerheid in het land echter zwaar onder druk gezet, aldus de 33-jarige voormalige luitenant.
“Vandaag de dag is 26.000 vierkante kilometer aan landbouwgrond in bevrijde gebieden bezaaid met mijnen en niet-ontplofte munitie als gevolg van de Russische agressie. Dit is het equivalent van de helft van Denemarken. Vanwege de hoge economische opbrengst en het cruciale belang voor voedselzekerheid is het een topprioriteit om deze landbouwgrond vrij te maken van mijnen,” zegt Shvaidak.
Dropla is een hulpmiddel om mijnenruimingsoperaties te ondersteunen. Het platform voor het detecteren van mijnen combineert dronezwermtechnologie, uitgerust met multimodale sensorfusie, en een vloot onbemande grondvoertuigen die de veiligheidszones kunnen verifiëren.
Zwermtechnologie
Terwijl de meeste oplossingen voor mijnenruiming slechts één drone tegelijk inzetten, gebruikt Dropla een zwerm van zes drones, waardoor het mogelijk is om een groter gebied sneller te bestrijken—tot wel 0,5 vierkante kilometer per dag. De drones detecteren mijnen met behulp van optische, magnetische en elektromagnetische sensoren en sturen gegevens naar een centrale, die een georeferentieerde digitale kaart van het oppervlak creëert waarop bedreigingen worden aangegeven.
Daarna verwijderen Dropla’s op afstand bestuurde grondvoertuigen de vegetatie en zorgen ze ervoor dat er geen mijnen onopgemerkt blijven. Deze voertuigen zijn ontworpen om een ontploffing van antipersoneelsmijnen te weerstaan die tijdens de eerste inspectie mogelijk zijn gemist. Het resultaat is dat het land veilig is voor het mijnenruimingsteam om hun werk uit te voeren.
De mijnenruimingsorganisaties van de Oekraïense regering, de Emergency State Service of Ukraine en de State Transport Special Service, testen momenteel de grondvoertuigen van Dropla. Deze worden geproduceerd door het productieteam van Dropla Tech in het land en kosten slechts 10.000 euro, een fractie van de 1,2 tot 1,5 miljoen euro die traditionele op afstand bestuurbare grondvoertuigen voor mijnenruiming kosten.
Neurale netwerken
De neurale netwerken van Dropla zijn getraind met data van meer dan 300 mijnen en niet-ontplofte munitie, verzameld op hun eigen testlocatie in Oekraïne. De gecombineerde dronezwermoplossing is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting over zes maanden gereed zijn. Dropla streeft ernaar de grootste leverancier van trainingsdatasets te worden voor AI-mogelijkheden in mijnendetectie en verwacht tegen eind 2024 1,8 miljoen gelabelde frames te leveren.
Dropla Tech ApS is geselecteerd door het Odense Robotics StartUp Fund voor een plek in het startupcentrum van het Deens Technologisch Instituut (DTI). Hier zal de startup ondersteuning krijgen om hun businessplan te versterken, hun technologie te ontwikkelen en toegang te krijgen tot financiering. V’yacheslav twijfelt er niet aan dat Odense en Denemarken—met hun schat aan expertise in robotica—de juiste plek is om Dropla Tech te versnellen.
“Ik heb ervoor gekozen om van Odense het nieuwe hoofdkantoor van Dropla te maken, omdat de stad voor robotica is wat Florence was voor de renaissancekunst. Hier vind je een kritieke massa van experts in robotica, automatisering en drones die je op weinig andere plekken vindt, en ik wil deel uitmaken van dit unieke knooppunt. Mijn focus ligt nu op het gereedmaken van de sensorfusie- en zwermoplossing voor gebruik in Oekraïne, terwijl ik het defensieve startup-ecosysteem versterk,” zegt Shvaidak.
Militaire steun
Denemarken heeft meer dan 60 miljard Deense kronen toegewezen voor militaire steun aan Oekraïne, inclusief een programma om apparatuur van Deense bedrijven aan te schaffen. Dropla Tech is van plan om deel te nemen aan dit aanbestedingsproces.
V’yacheslav verliet Oekraïne een week voordat de oorlog uitbrak. Als luitenant in de tankdivisie van Oekraïne dacht hij dat hij meer zou kunnen bijdragen met zijn vaardigheden in Denemarken, door middelen en capaciteiten naar Oekraïne te brengen, dan aan het front. V’yacheslav is 33 jaar oud en heeft een PhD in economie en een masterdiploma in technische engineering.
Het Odense Robotics StartUp Fund biedt robotica- en drone-ondernemers toegang tot kapitaal, mentorschap, netwerken en een van Europa’s toonaangevende startupcentra bij het Deens Technologisch Instituut in Odense, Denemarken.
De commerciële stichting helpt startups in een vroeg stadium hun volledige potentieel te realiseren en hun reis van idee naar lancering te versnellen. Dit wordt bereikt via een op maat gemaakt programma dat gebruikmaakt van de wereldleidende expertise van Denemarken in roboticatechnologie.