Mijnbouwbedrijf Husky Energy gaat het AI-platform DeepSea van White Whale inzetten om efficiënter bitumen te kunnen winnen. In dit mijnbouwproces wordt deze vorm van ruwe olie gewonnen uit zand met behulp van stoom, een proces dat veel energie kot. Met AI wil Husky Energy voor het hele olieveld de ‘stoom/olie-ratio’ zo efficiënt mogelijk regelen.
De aankondiging volgt op een pilot van een jaar met als doel de stoom/olie-ratio (SOR) te verbeteren en de productie te optimaliseren voor de thermische bitumenprojecten van Husky Energy in Saskatchewan. De technologie van White Whale is met succes getest en gevalideerd bij drie Husky-projecten: Sandall, Edam East en Edam West. Husky is van plan de AI-oplossing uit te rollen om ook alle andere thermische projecten te monitoren en te optimaliseren met behulp van het DeepSea-platform.
Luchtemissies
“Het verlagen van onze stoom-tot-olie-verhoudingen verlaagt de intensiteit van onze energie- en luchtemissies, inclusief broeikasgassen, terwijl de bedrijfskosten en het waterverbruik worden verlaagd”, aldus Glen McCrimmon, Chief of Innovation bij Husky. “Met de implementatie van DeepSea is het stoomgebruik met 10% gedaald, en we hebben gezien dat deze resultaten gedurende een jaar aanhouden, wat ons veel vertrouwen gaf om ons gebruik van White Whale’s technologie uit te breiden.”
Miljarden datapunten
De op DeepSea AI gebaseerde oplossing kan deze voordelen bereiken door de stoomverdeling en pompregeling over het hele veld te optimaliseren in plaats van een enkele of subset van putten. Het systeem neemt miljarden datapunten van boorgat- en oppervlaktesensoren op om de gevoeligheid van elke put te bepalen en doorloopt vervolgens miljoenen mogelijke scenario’s om de wereldwijde optimale oplossing te vinden.
Runtime
“Het vinden van een brede oplossing bleek zelfs voor ervaren ingenieurs een buitengewoon moeilijke taak te zijn, omdat het aantal combinaties exponentieel schaalt met het aantal putten”, legt Peter Guo, Head of Algorithms bij White Whale, uit. “Omdat DeepSea is gebouwd op gedistribueerde computers kan het de runtime terugbrengen van uren naar minuten.”