Home Bots in Society ‘Meer AI nodig in zorg-HR’

‘Meer AI nodig in zorg-HR’

door Pieter Werner

Meer dan de helft van de HR-professionals in de zorgsector wil vaker gebruik maken van people analytics bij het nemen van personeelsbeslissingen, terwijl slechts 17% kunstmatige intelligentie inzet in HR-processen. Dit blijkt uit onderzoek onder werkenden, HR-professionals, bestuurders en leidinggevenden in de zorg, uitgevoerd door HR-dienstverlener Visma | Raet. Het onderzoek toont aan dat er een groeiende interesse is in datagedreven HR-beleid, hoewel uitdagingen zoals privacyregelgeving en beperkte AI-adoptie blijven bestaan.

Volgens het onderzoek wil 56% van de HR-professionals en bestuurders in de zorg meer aandacht besteden aan people analytics. Tegelijkertijd zegt 21% van de respondenten hier momenteel nog niet mee bezig te zijn, ondanks het besef dat het op termijn noodzakelijk zal worden. Het gebruik van people analytics is echter wel toegenomen: het percentage zorgorganisaties dat de voordelen hiervan erkent, steeg in twee jaar van 11% naar 28%. Daarnaast zet 30% van de respondenten de technologie al actief in, terwijl privacyregels door 43% als belemmerend worden ervaren.

Kunstmatige intelligentie wordt minder frequent toegepast binnen HR-processen in de zorg. Slechts 17% van de organisaties maakt gebruik van AI-gestuurde software, zoals ChatGPT, voor HR-taken. Toch ziet 35% van de HR-professionals en bestuurders AI eerder als een kans dan een bedreiging.

Myrthe Hanssen, HR-directeur bij Visma | Raet, stelt dat AI en people analytics zorgorganisaties kunnen helpen bij het ontwikkelen van toekomstbestendig HR-beleid. Volgens haar bieden datagedreven tools de mogelijkheid om patronen te analyseren, trends te voorspellen en strategische personeelsplanning te optimaliseren. Dit kan volgens Hanssen bijdragen aan een betere afstemming tussen de behoeften van medewerkers en de organisatie, mits de gegevens veilig worden beheerd binnen de grenzen van de wet- en regelgeving.

Misschien vind je deze berichten ook interessant