Tijdens Hyperautomation 2024 zal Asher Lake optreden als moderator. Hij heeft een lange track record in de automation. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het invoeren van RPA bij KLM. Mediapartner Rocking Robots sprak met hem over de trends die hij ziet in RPA, AI, automation en hyperautomation.
“Steeds meer mensen zien wat er allemaal kan met hyperautomation”, zegt Asher Lake, moderator tijdens Hyperautomation 2024. “Maar dan moet je het nog wel naar een corporate context vertalen. Dan gaat het er dus om dat waarde toevoegt met een oplossing die laagdrempeliger is, functionaliteit toevoegt, zorgt voor snellere verwerking en leidt tot return on investment.”
Tegelijkertijd komt daarmee beheer hoger op de agenda te staan. “Gaan we het zelf doen? Gaan we het uitbesteden? En als we het zelf gaan doen, wie doet dat dan in de organisatie? IT? Veel organisaties zijn met deze vragen bezig, maar in praktijk merk nog wel dat het blijft hangen bij een soort van pet project. Het is leuk om wat met automation te doen, maar volledig inbedden in de operatie gebeurt minder vaak.”
Verschil maken
Maar de zakelijke ratio achter automation wordt steeds duidelijker. “De verschillen tussen organisaties worden kleiner, dus je winst of je voorsprong kun je soms heel snel verliezen. Dan komt het dus echt aan op jouw unique selling-point? Hoe ga jij het verschil maken in je branche, met de ideale mix van technologie om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.”
“Organisaties zijn daar zoekende in, en ik denk niet dat er één waarheid is. Maar je moet als organisatie jezelf opnieuw uitvinden om al die technologieën in te zetten, om het verschil te maken in jouw branche en competitief te kunnen zijn. Dat bewustzijn zien we bij steeds meer CFO’s en CIO’s. Vooral als ze zien dat andere organisaties bijvoorbeeld slimmer omgaan met hun data, en daar voordelen uit halen.”
Maturiteit
De concrete vragen die hij in zijn dagelijkse praktijk tegen komt hangen sterk af van de maturiteit van het bedrijf. “Bedrijven die nog niet zo mature zijn willen vooral weten wat er allemaal kan met technologie. Dan gaat het om mensen inspireren en enthousiasmeren met voorbeelden. Zeker bij traditionele organisaties.”
Bij organisaties die wat verder zijn, en bijvoorbeeld al de eerste stappen met AI hebben gemaakt, gaat het over governancevraagstukken. “Governance om te versnellen, het beheer aan te pakken en vooral het potentieel optimaal benutten. Bij dat vraagstuk hoort ook het goed inrichten van de organisatie, bijvoorbeeld met een center of excellence.”
AI
Een trend die hij ziet is dat organisaties steeds vaker standaard functionaliteiten gaan inzetten, zoals het recent geïntroduceerde CoPilot in Microsoft Office. “Dat is een manier waarop je AI heel laagdrempelig kunt gebruiken, om bijvoorbeeld je PowerPoint-presentaties te verbeteren, maar ook voor meer specifieke oplossingen in je juridische proces of inkoopproces. De vraag is dan: gaan we dat helemaal omarmen, of zorgen we ervoor dat we geen vendor lock-in hebben? Wat betekent het om dat te beheren? Kan zo’n model gaan driften en hoe merk je dat dan? Dergelijke vraagstukken blijven relevant.”
Een ander thema is de samenwerking tussen verschillende teams binnen een organisatie. “Hoe zorg je ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit en optimaal gebruik maakt van de beschikbare technologieën? En vooral: hoe verzilveren we wat we hebben bedacht en gezegd? Het is leuk om te experimenteren, maar uiteindelijk moet je een businessprobleem oplossen. En als je dat businessprobleem denkt te hebben opgelost, hoe ga je dan meten dat het ook daadwerkelijk zo is en hoe ga je het vervolgens verzilveren?”
Netwerken
“Het blijft verbazingwekkend hoeveel organisaties, vooral de traditionelere, die eerste stappen nog moeten maken. Dat is de waarde van Hyperautomation 2024, omdat de mensen inspiratie krijgen vanuit organisaties die al veel verder zijn in hun denken. Het is altijd goed om te weten wie er een paar stappen voor jou uitloopt om niet in dezelfde valkuilen te stappen. Je zult merken op zo’n dag dat er mensen zijn op verschillende plekken in hun reis.”
“Wat ik steeds meer zie, is dat het niet alleen maar om automatisering gaat, maar om het echt transformeren van je organisatie. Daar komen heel veel elementen bij kijken en het is mooi om te horen hoe een grote organisatie dat doet. Het is ook waardevol om de echte verhalen te horen, niet alleen op het podium, maar ook, en vooral, tijdens het netwerken. Want achterblijven is geen optie. Je moet je organisatie opnieuw uitvinden en hyperautomatisering kan daarbij helpen.”
Zie ook
Hyperautomation 2024: Borg je toekomstbestendigheid met technologie