Kepler Vision Technologies heeft de Kepler Night Nurse ligpositie-detectie gelanceerd. Deze functie is een aanvulling op de bestaande valdetectie en valpreventie-modules. De nieuwe functie ondersteunt zorgpersoneel bij het voorkomen of beperken van doorliggen.
Het gevaar op doorliggen (ook wel decubitus genoemd) bij patiënten is hoger dan 60 procent. Daarnaast overlijden elk jaar mensen aan complicaties ten gevolge van decubitus, blijkt uit onderzoek.
Decubitus wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder langdurige druk op de huid of schuifkrachten. Ouderen in verpleeghuizen en bedlegerige patiënten na een operatie zijn kwetsbaar voor het ontwikkelen van decubitus. Preventie is essentieel omdat decubitus pijnlijk is, gewoonlijk maar zeer langzaam geneest en makkelijk terug kan komen. Daarom is het erg belangrijk om te zorgen dat decubitus zich in de eerste plaats niet ontwikkelt.
Zorgmedewerkers proberen decubitus nu te voorkomen door verschillende interventies. Een van de belangrijkste is het wisselen van de lig- en zitpositie van patiënten. Hiermee hef je de druk (tijdelijk) op of verminder je deze tijdelijk. Daarnaast kijkt verzorgend personeel naar een juist matras en worden de mogelijkheden van het bed optimaal gebruikt. Een voorbeeld is de semi-Fowler houding voor in bed. Hierbij ontstaat weinig druk- en schuifkrachten op de huid. Deze handelingen vragen echter veel aandacht en tijd van zorgmedewerkers. Bovendien zijn sommige patiënten niet zelfstandig in staat om van positie te veranderen en kan het de cruciale slaap verstoren, met vermoeidheid en onrust tot gevolg.
Werking
Met de Kepler Night Nurse Ligpositie-detectie krijgt het zorgpersoneel informatie over patiënten met een verhoogd risico op decubitus. Het zorgpersoneel weet daardoor wanneer wel of niet handmatig met wisselligging geholpen moeten worden. Dit doet de Kepler-module door de slaaphouding van patiënten te monitoren. Dit verlaagt de kans op het ontstaan van decubitus.
Wanneer patiënten zelfstandig draaien, weet het zorgpersoneel middels de nieuwe ligpositie-detectiefunctie van Kepler dat handmatig draaien overbodig is. *Dit bespaart niet alleen een hoop tijd – het draaien van een patiënt kost rond de 15 à 20 minuten en dient elke 2 tot 4 uur gedaan te worden -, maar ook geld. De zorgkosten voor patiënten met decubitus liggen namelijk tussen de tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s per patiënt per dag (afhankelijk van de ernst).