Team PacMed is uitgeroepen tot winnaar van de eerste Artifical Intelligence hackathon van het LUMC. Pacmed ontwikkelde een app voor huisartsen die hen helpt met behulp van een AI-toepassing verdachte plekken op de huid te beoordelen, zodat melanomen vroegtijdig kunnen worden herkend. Vanwege de hoge potentie om dit in de praktijk toe te passen, won het team de eerste prijs: een geheel verzorgde reis naar het AI-congres ‘Intelligent Health UK 2020’ en de kans om het project verder te ontwikkelen samen met het LUMC.
Tijdens de eerste Artificial Intelligence hackathon van het LUMC, werkten teams van in totaal 120 data-talenten (o.a. van Philips, Google en LUMC), developers en designers samen met (huis)artsen en andere zorgprofessionals aan slimme AI toepassingen voor het vroegtijdig herkennen van melanomen. De afdeling Huidziekten van het LUMC, een landelijk expertisecentrum op het gebied van melanomen, stelde daarvoor geanonimiseerde datasets beschikbaar, aangevuld met publieke datasets en relevante publicaties.
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, bleek onlangs uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hierbij is het melanoom de meest dodelijke vorm. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van melanomen verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Door zorgprofessionals met data scientists samen te brengen, werden oplossingen gevonden die ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt kunnen worden.
“De zorg is hard op zoek naar werkende AI-toepassingen”, zegt Nicole Kukutsch, dermatoloog en melanoomexpert bij het LUMC. “Er is al veel AI ontwikkeld die helaas niet werkzaam blijkt in de praktijk, bijvoorbeeld omdat een deel van de klinische variabelen niet zijn meegenomen in het model. Om tot een werkbare oplossing te komen, en AI dus in de praktijk te brengen, is het van cruciaal belang dat de dataspecialisten en de zorgprofessionals samenwerken om tot een toepassing te komen.”
App voor huisartsen
Team PacMed ontwikkelde een app die huisartsen in hun bestaande werkproces kunnen integreren. De app toont op basis van een foto, met behulp van een AI-toepassing, beelden van goede en kwaadaardige plekjes op de huid. De aangeboden beelden komen zo het dichtst bij de diagnose. Zo kan de huisarts beter adviseren of vervolgonderzoek door de dermatoloog nodig is. Niet alleen de technische aspecten scoorden goed maar de jury beoordeelde het project ook als laagdrempelig in gebruik en zeer goed toepasbaar in de praktijk. Team PacMed zal nu samen met het LUMC het project in de praktijk proberen te brengen.
Tijdens de hackathon werden meerdere apps met beeldherkenning bedacht, die kijken naar verschillende kenmerken van melanomen, zoals kleur, vervorming of de rand. Maar ook een mobiele 3D-scanner die een ‘landkaart’ van de huid maakt, inclusief (atypische) moedervlekken en mogelijke melanomen, en een game die mensen laat oefenen met het herkennen van afwijkende plekken op de huid.
Technologie in de zorg
Technologie speelt een belangrijke rol in het verder ontwikkelen van de zorg. Vooruitstrevende toepassingen, waaronder AI, bieden de mogelijkheid om de zorg verder te personaliseren. Door eenvoudige, repetitieve taken – altijd onder supervisie van een zorgprofessional – te automatiseren hebben artsen bijvoorbeeld meer tijd voor de patiënt. Bovendien biedt AI de mogelijkheid om behandeltrajecten beter af te stemmen op de ervaring van de patiënt, en nog beter de juiste zorg op de juiste plaats te bieden.
1 comment
[…] Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een van de voorlopers op het gebied van AI in de gezondheidszorg. Het snel groeiende Responsible AI-team in dit academische ziekenhuis heeft […]
Comments are closed.