Home People in Robotics Hoe kunnen robots en mensen samenwerken?

Hoe kunnen robots en mensen samenwerken?

Breed aanbod aan robotoplossingen op ERF 2024

door Marco van der Hoeven

Waarschijnlijk meer dan in andere edities kenmerkt de co-existentie van robots en mensen de oplossingen van het ERF, zegt professor Lorenzo Marconi, voorzitter van dit unieke evenement. Rocking Robots, officiële mediapartner voor European Robotics Forum 2024, sprak met hem over ERF en trends in robotica.

Professor Lorenzo Marconi is voorzitter van het European Robotics Forum 2024 in Rimini. Hij is hoogleraar aan de afdeling elektrische, elektronische en informatietechniek “Guglielmo Marconi” aan de Universiteit van Bologna. Lange tijd was zijn voornaamste focus luchtvoertuigen, zoals drones. De laatste tijd doet hij onderzoek naar robotica in de landbouw. Hij ontwikkelt autonome, volledig elektrische robots voor verschillende domeinen, voornamelijk in de landbouw, via een spin-off van de Universiteit van Bologna, genaamd Field Robotics. “De autonome geleidingstechnieken die we voor drones hebben ontwikkeld, zijn aangepast voor grondvoertuigen”, legt hij uit. “Deze voertuigen navigeren nu autonoom in boomgaarden en vele andere agrarische omgevingen.”

Robots in de landbouw zullen ook een van de onderwerpen zijn op ERF 2024. Een ander belangrijk thema zal de samenwerking tussen mens en robot zijn, en robotica in domeinen als productie. Er is ook veel belangstelling voor robotica voor duurzame oplossingen en groene productie. “Waarschijnlijk meer dan in andere edities kenmerkt het naast elkaar bestaan van robots en mensen de oplossingen van de ERF”, zegt Marconi. “Vroeger bestond er geen volledig geïntegreerde aanpak. Het idee was om veilige robotoplossingen te ontwikkelen – veilig betekent niet gevaarlijk voor de mens die in de buurt werkt.”

Geïntegreerde oplossingen

“Nu AI-oplossingen steeds meer ingebed worden in robots, is het de bedoeling om te zoeken naar geïntegreerde oplossingen. Dus niet alleen veilige robots die de mens dichtbij laten werken, maar ook intelligente systemen. Dit betekent dat mensen subtiel geïntegreerd moeten zijn in de richting van een gemeenschappelijk werk, en niet alleen dezelfde werkruimte moeten delen, maar zich ook op hetzelfde werk moeten richten. Dit vereist veel intelligentie in de machines om zich aan te passen aan veranderende scenario’s en veranderende omgevingen. Maar het vergt ook een andere houding van de mens tijdens het gezamenlijke werk.”

“Deze verandering in de menselijke houding is een zeer actueel onderwerp. De robots moeten worden bestuurd en ontworpen om aan de regels te voldoen, maar de mentaliteit van de mens moet ook worden aangepast en veranderen om dezelfde werkruimte te krijgen als robots. Dit betekent ook andere vaardigheden. En dit brengt het onderwerp leren ter sprake en hoe de mensen die dezelfde omgeving delen met robots moeten worden getraind om deze integratie gemakkelijker te maken. Alles moet volledig geïntegreerd zijn, niet slechts één stuk ijzer en één mens die op een veilige manier dezelfde omgeving delen: een samensmelting van de robot met een mens.”

Industrie

Robots in de industrie is dit jaar een ander onderwerp. “Het mooie van ERF is de sterke synergie tussen de academische wereld en de industrie. Dit jaar is de aanwezigheid van de industrie redelijk goed. We besteden veel aandacht aan het betrekken van de industrie en aan het laten beantwoorden van universitaire onderzoekers die vragen van belanghebbenden uit de industrie proberen te beantwoorden. Daarom bieden we bij ERF voor het eerst een industrieel wetenschappelijk traject aan, gebaseerd op de antwoorden van een enquête waarin de industrie werd gevraagd naar de uitdagingen die zij in gedachten hadden voor de robotica in de nabije toekomst.”

Het industrieel wetenschappelijke traject duurt drie dagen. “We waren er enorm trots op omdat het betekent dat er interesse in was, en we zullen de procedure publiceren. Er zijn eigenlijk veel industrieën die als sponsor deelnemen. En op de conferentielocatie in Rimini hebben we een tentoonstellingsruimte van 2.000 vierkante meter. Ik verwacht veel industriële deelname in Rimini.”

Duurzaamheid

En uiteraard is er aandacht voor de manier waarop robots kunnen helpen bij duurzaamheid. “Bijvoorbeeld door van de werkplek een betere plek voor de mens te maken. Dit is duurzaamheid, niet in termen van minder uitstoot, maar in termen van kwaliteit van het werk. Dit is belangrijk omdat als werknemers blij en trots zijn op het werk dat ze verrichten, er veel voordelen zijn in termen van verbetering van de samenleving als geheel.”

“Het tweede aspect is optimalisatie. Als je robotoplossingen hebt die zijn geoptimaliseerd met AI, is alles duurzamer, is alles minder overbodig. Men kan energie en ruimte besparen en onze instellingen veel efficiënter maken. Een ander aspect is, wederom, de landbouw. Als we robotica en volledig elektrische oplossingen in het veld kunnen brengen, zou alles veel duurzamer kunnen zijn in termen van groene oplossingen. Ik ben hier enthousiast over, omdat intelligentie de houding van de boer en de manier waarop de hulpbronnen worden gebruikt echt kan veranderen.”

Deelnemers

Concluderend zegt hij: “ERF is een uniek evenement. Wij hopen enorm op veel deelnemers. Ik beschouw het als een succes als er veel mensen aanwezig zijn, netwerken, elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen. Als we veel deelnemers hebben, hopelijk meer dan 1.000, betekent dit waarschijnlijk dat ze aangetrokken zijn door een aantrekkelijk programma, waardoor we goed werk hebben geleverd. De maatstaf voor het succes van het evenement is de betrokkenheid van de regio. Als we lokale industrieën kunnen betrekken bij actuele onderwerpen als robotica, beschouw ik dat als een aanzienlijk succes. En natuurlijk is Rimini een prachtige stad qua monumenten en levenskwaliteit. Ik zou heel graag willen dat alle deelnemers de gezelligheid van de stad ervaren.”

Zie ook

European Robotics Forum 2024

Preview: ‘ERF overbrugt de kloof tussen communities’

Misschien vind je deze berichten ook interessant