Vandaag is de laatste bijeenkomst van de High Level Expert Group on AI van de Europese Commissie. Deze groep deskundigen op het gebied van AI en ethiek hebben ervoor gezorgd dat er breed gedragen richtlijnen zijn gekomen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie, waar de Europese Commissie nu op verder bouwt.
Menselijke inbreng
De basis voor de ethische richtlijnen voor AI van de Europese Commissie werd vorig jaar gelegd tijdens Digital Day in Brussel. De experts gingen uit van de visie dat technologie op zichzelf niet ethisch of onethisch is, maar dat het de menselijke inbreng in de ontwikkelfase van artificial intelligence is die de ethische component bepaalt. Tijdens de presentatie van het rapport sprak Rocking Robots met Aimee van Wynsberghe (TU Delft), co-rapporteur van de High Level Expert Group on AI en Pekka Ala-Pietilä, voozitter van de High Level Expert Group on AI.
World AI Week
Naast Aimee van Wynsberghe maakten ook Catelijne Muller en Virginia Dignum deel uit van de expert group. Zij vormen tevens ALLAI, dat tijdens World AI Week het openingsevenement organiseerde over AI en ethiek, dat voortborduurde op de eerder gepresenteerde EU-richtlijnen. Rocking Robots sprak daarover met hen in deze reportage.
Mensen voorop
De richtlijnen zijn onderdeel geworden van de bredere visie van de EU op AI, die voorzitter Ursula vonder Leyen begin dit jaar presenteerde. De Eu streeft naar een Europese samenleving die wordt aangedreven door digitale oplossingen waar mensen voorop staan, die nieuwe kansen biedt voor bedrijven en de ontwikkeling van betrouwbare technologie stimuleert om een open en democratische samenleving en een levendige en duurzame economie te bevorderen.
Wereldleider
Over AI schrijft de Commissie: ´Europa heeft alles wat het nodig heeft om wereldleider te worden in kunstmatige intelligentie (AI) -systemen die veilig kunnen worden gebruikt en toegepast. We hebben uitstekende onderzoekscentra, veilige digitale systemen en een robuuste positie in robotica, evenals concurrerende productie- en dienstensectoren, variërend van automotive tot energie, van gezondheidszorg tot landbouw.”