Home Bots & Business ‘Grote kansen voor het MKB met robotics’

‘Grote kansen voor het MKB met robotics’

door Marco van der Hoeven

Robots kunnen een interessante optie zijn voor bedrijven in het MKB. De voordelen zijn in praktijk ook vaak vrij snel zichtbaar. Maar tegelijkertijd is er veel onbekendheid over roboticamogelijkheden in deze sector. Het initiatief MKB Robotiseert probeert daar verandering in te brengen. Rocking Robots sprak hierover met initiatiefnemer Thijs Dorssers van Holland Robotics, een cluster binnen High Tech NL.

“Als ondernemer ben ik al jaren actief in het MKB”, zegt Thijs Dorssers. “Toen ik bij Holland Robotics begon, vier jaar geleden, zag ik dat er in de industrie weliswaar veel gebeurt op het gebied van robotica, maar dat het MKB daarbij nog flink achterblijft. Op het gebied van robotica liggen er echter voor het MKB grote kansen, en het is inmiddels echt niet zo ingewikkeld en duur als menen soms denken.”

Met dat idee is hij vervolgens in gesprek gegaan met verschillende partijen, waaronder de provincie Brabant. “Er zijn in die provincie een aantal koplopers die de stap naar robotica al hebben gemaakt, en zij zien dat ze daar concreet profijt van hebben. Dat moeten er meer worden, zeker met de aankomende vergrijzing en de aandacht die veel bedrijven hebben voor innovatie.”

Awareness

Daarom is het initiatief MKB Robotiseert gestart. “Met dit initiatief willen we awareness krijgen bij het MKB over de mogelijkheden die robotisering biedt. We hopen dat bedrijven de stap naar robotisering gaan zetten.” Gaandeweg zijn daar verschillende andere partijen bijgekomen, zoals Fieldlabs Robotics in Roermond en Breda. “Om de drempel voor MKB-bedrijven lager te maken zijn we bijeenkomsten gaan organiseren om hen beter te informeren, én inspireren.”

Dit initiatief is vervolgens verbonden met de regeling MKB Idee. “Op deze manier konden we verder gaan dan alleen inspireren van de bedrijven. “We gaan nu ook de medewerkers van die bedrijven voor een deel opleiden om ze bekender te maken met robotica.”

Leuker werk

Een van de thema’s die voor veel medewerkers binnen het MKB onvermijdelijk aan bod komt is de vraag of ze door robotica hen baan kwijtraken. Daar is Dorssers stellig in: “Nee, integendeel, Het werk wordt voor mensen juist leuker. Ook zorgen robots voor meer veiligheid. Het samenwerken met robots levert juist veel voordelen op.”

Na de zomer gaat MKB Robotiseert via de Nationale Roboticaquiz de kennis over robotica in kaart brengen. Daarnaast komt er een scan voor bedrijven om te bekijken of robotica voor hen interessant kan zijn, inclusief de mogelijk eerste stappen die zij kunnen zetten om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast komen er inspiratie- en kennissessies.

Een robot is geen gadget

Dorssers wijst nog opeen belangrijk eerste uitgangspunt: “Bedrijven die willen gaan robotiseren moeten er eerst voor zorgen dat ze hun eigen processen goed in kaart hebben gebracht. Het helpt daarnaast wanneer ze hun eigen bedrijfsprocessen in ieder geval deels geautomatiseerd of gedigitaliseerd hebben. Als je dat niet doet behaal je niet het optimale resultaat om de stap naar robotisering binnen de fabriek of productie-omgeving te zetten. In zo’n blijf de robot niet meer dan een gadget en gebeurt er niets mee.”

Robots kunnen zelfs voor ZZP-ers al interessant zijn. “Een mooi praktijkvoorbeeld dat ik tegenkwam is dat van een metaalbewerker die een lasrobot heeft aangeschaft. Deze robot doet voor hem in zijn eigen bedrijfsruimte heel veel repeterend laswerk. Hij genereert samen met die robot een forse omzet, die veel groter is dan wat hij alleen zou kunnen doen. Die slimme investering had zich dus snel terugverdiend.”

Kansen

“Als ik bij kleine MKB-bedrijven rondloop zie ik altijd wel kansen om te robotiseren: bijvoorbeeld voor het vervoeren van materiaal, verven of het verwerken van post.” De vragen die hij krijgt van die bedrijven hebben veelal te maken met de snelheid van terugverdienen, de impact op medewerkers en veiligheid.”

“Een robot is vaak al binnen een jaar terugverdiend. Daarnaast zorgt een robot ervoor dat een bedrijf kan groeien zonder extra personeel aan te nemen. In sectoren met veel krapte op de arbeidsmarkt en de aankomende vergrijzing zorgt dit ervoor dat bedrijven concurrerend kunnen blijven in de toekomst. Daarnaast ondersteunt een robot bij zwaar, eentonig en repeterend werk en vergroot het de kwaliteit van werken. Een punt waar altijd goed op gelet moet worden in de arbeidsveiligheid. De robots zijn op zichzelf veilig, en altijd gekeurd en gecertificeerd. Maar als je met een robot gaat samenwerken moet je natuurlijk blijven opletten en nadenken wat je met de robot doet, bijvoorbeeld wanneer je een robotarm uitrust met een scherp voorwerp. Dat is gewoon je gezonde verstand gebruiken.”

Business case

Succesvol robotiseren vraagt zoals gezegd om processen die op orde zijn. “Daarnaast is het belangrijk om een business case te maken van wat je zou willen robotiseren. Haal er een integrator bij die verstand heeft van robotica en je bedrijfsprocessen begrijpt. Ga samen die integratie doen en laat mensen binnen je organisatie ook meedenken en verantwoordelijk zijn. Op die manier kun je robotiseren. Stap voor stap natuurlijk, ga niet gelijk tien robots neerzetten.”

“Waar het op neerkomt is dat een robot een machine is die zwaar or repeterend werk van mensen kan overnemen. Robots werken (nu) nog niet autonoom, het vereist dus wel een zekere mate van programmeren. Alleen wanneer robots de mens ontlasten of het proces efficiënter maken heeft robotiseren zin. En dat geldt niet alleen voor fysieke robots, maar ook voor de softwarerobots die je steeds meer administratieve processen ziet uitvoeren.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant