Wereldwijd is er een snel stijgende vraag naar servicerobots, van desinfectierobots in ziekenhuizen en vliegtuigen tot schoonmaakrobots in distributiecentra. De coronacrisis blijkt een katalysator te zijn voor het inzetten van fysieke robots in de werkomgeving om niet alleen sneller maar ook veiliger menselijke arbeid over te nemen.
De uitbraak van COVID-19 zorgt met name voor een snel stijgende behoefte aan desinfectierobots. Maar ook de vraag naar supply chain- en delivery robots neemt toe. Deze categorie fysieke robots zal volgens onderzoeksbureau ABI Research de markt voor mobiele robotica laten groeien tot 23 miljard dollar in 2021.
Vliegtuigen
In de Verenigde Staten wordt voor het desinfecteren van vliegtuigen tijdens de coronacrisis de GermFalcon van fabrikant Dimer ingezet. De robot maakt gebruik van ultraviolet-C (UVC) -licht om virussen, bacteriën en superbacteriën op oppervlakken en in de omringende lucht te doden. De machine is speciaal ontworpen om door een vliegtuigcabine te navigeren, met strategisch geplaatste UVC-lampen die alle high-touch oppervlakken blootstellen aan kiemdodend UVC-licht.
Elimineren
UVC-licht is een veelgebruikt middel voor het desinfecteren van lucht, water en oppervlakken in zorginstellingen. Het is veilig en zeer effectief gebleken bij het elimineren van ziektekiemen die infectieziekten veroorzaken, waaronder coronavirus, influenza en ebola. De GermFalcon is het eerste UVC-systeem dat is ontworpen om het interieur van een vliegtuig tussen vluchten snel te desinfecteren.
Financiering
Een andere leverancier, Brain Corp., dat kunstmatige intelligentie-technologie levert voor autonome mobiele robots, heeft ondanks de crisis in een nieuwe financieringsronde $ 36 miljoen heeft opgehaald. Het bedrijf maakt voornamelijk robots voor reinigen, desinfecteren, bezorgen en assisteren van medisch personeel tijdens de COVID-19-pandemie. Brain Corp claimt al meer dan 10.000 robots te hebben ingezet.
Pindarobot
In China heeft Keenon Robotics een nieuwe desinfectierobot op de markt gebracht. Keenon maakte al robots voor hotels, restaurants en zorginstellingen. Eind vorig jaar begon het in Shanghai gevestigde bedrijf met de wereldwijde uitrol van zijn mobiele pindarobots, Peanut. Een deel van de functies komt terug in de desinfectierobot.
Navigeren
Net als Peanut gebruikt Keenons desinfectierobot lidar, machinevisie en multi-sensor fusion om autonoom te navigeren. Het kan ook met liften werken, routekaarten volgen en gegevens verzamelen en delen over wat het heeft gedaan en waar. De robot desinfecteert met vier kortegolf UV-C-lampen en een vloeistofspuit die kan spuiten in een straal van 5 m en een kamer binnen 15 minuten desinfecteren.