Home Bots in Society Drone levert donornier af bij ziekenhuis Maryland

Drone levert donornier af bij ziekenhuis Maryland

door Maaike Verschuren
https://youtu.be/RNYCCbCpAlM

Een speciaal ontworpen drone leverde in april 2019 voor het eerst een donornier af in een ziekenhuis in het Amerikaanse Maryland. De donornier redde het leven van een patiënt die al acht jaar wachtte op een geschikte nier.

Hoewel het een korte vlucht was – slechts een paar kilometer – ziet het team van de University of Maryland de levering van de donornier per drone als een grote stap in het verhogen van de snelheid van dit soort werk.

Drone bezorgt nier

foto: University of Maryland

Als er een donororgaan beschikbaar is, is het van het grootste belang dat deze zo snel mogelijk naar de patiënt wordt gebracht. Organen worden namelijk – zodra ze uit de donor gehaald zijn – met de seconde minder bruikbaar.

De drone is gemaakt door een team van de University of Maryland en het project wordt geleid door assistent professor Dr. Joseph R. Scalea. Hij wilde dit project uitvoeren om iets te doen aan het feit dat het nu nog te vaak gebeurd dat organen te lang onderweg zijn.

Om het project uit te voeren werkte het team van Dr. Scalea samen met collega’s in aviation en engineering van de universiteit en met de Living Legacy Foundation of Maryland. Deze laatste organisatie houdt toezicht op orgaandonaties.

Drone bezorgt nier

foto: University of Maryland

Extra veiligheidsmaatregelen

Om de donornier veilig op de bestemming te laten aankomen, hebben de ontwikkelaars allerlei extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo beschikt de drone over reserve propellers, extra motoren, extra batterijen en een parachutesysteem voor noodgevallen.

Daarnaast beschikt de drone over ingebouwde apparatuur om metingen te doen op het gebied van onder andere temperatuur, druk en vibratie. De drone is vanaf afstand te volgen, zodat artsen de levering kunnen volgen.

De onderzoekers verwachten dat de levering per drone in de toekomst uitkomst kan bieden in grote steden waar het verkeer vaak volledig vaststaat.

Misschien vind je deze berichten ook interessant