Het Amsterdam UMC heeft een Horizon-subsidie van 10 miljoen euro ontvangen van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van het ‘Gemini-project’. Dit project heeft als doel om binnen zes jaar een ‘digitale tweeling’ van patiënten met herseninfarcten of hersenbloedingen te ontwikkelen, waarmee de meest geschikte behandelingen gesimuleerd kunnen worden.
Deze ontwikkeling, die de toepassing van computersimulaties in de geneeskunde aanzienlijk kan uitbreiden, wordt geleid door Amsterdam UMC in samenwerking met een consortium van 19 partners uit 12 verschillende landen. Hoewel computersimulaties al langer gebruikt worden in industrieën zoals de auto- en vliegtuigbouw, zijn ze in de medische sector minder gebruikelijk. Henk Marquering, hoogleraar Translationele artificiële intelligentie, licht toe dat met dit project de behandeling voor individuele beroertepatiënten eerst op een digitale tweeling getest zal worden, waardoor artsen inzicht krijgen in de effectiviteit van verschillende behandelingen.
Naast de financiering van de EU dragen twee Zwitserse partners en een Taiwanese partner samen 3 miljoen euro bij aan het project. Elke partner brengt specifieke expertise in computersimulatie en geneeskunde mee. Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science aan de Universiteit van Amsterdam, benadrukt dat het project realistische berekeningen omvat, gebaseerd op diverse medische gegevens van de patiënt, waaronder bloeddruk, hartritme en informatie uit hersenscans. Deze aanpak maakt het mogelijk om de effecten van verschillende behandelingen, zoals het verwijderen van een bloedprop bij een herseninfarct, nauwkeurig te simuleren.
Het project maakt gebruik van kennisgedreven kunstmatige intelligentie, waarbij diepgaande biologische en medische kennis over beroertes wordt gecombineerd met computergegevens. Dit staat in contrast met datagedreven kunstmatige intelligentie, die voornamelijk gebaseerd is op grote hoeveelheden gegevens van patiënten.
De komende vier jaar zal het onderzoeksteam werken aan de ontwikkeling van de technologie voor het creëren van digitale tweelingen. Zodra deze technologie beschikbaar is, verwacht men nog twee jaar nodig te hebben om een bruikbare computersimulatie voor de medische praktijk te ontwikkelen. Dit project streeft ernaar artsen te ondersteunen bij het vinden van de best passende behandelmethoden voor hun patiënten.