Onlangs nam Info Support Aigency over om zijn activiteiten op het gebied van AI te versterken. De drijvende kracht achter AI bij deze onderneming is al jaren Joop Snijder. Rocking Robots sprak met hem over zijn visie op Al èn het AI-evenement dat Info Support binnenkort organiseert om de overname te vieren en het thema AI breed te behandelen.
De betrokkenheid van Joop Snijder bij AI gaat terug tot zijn studie, waar hij al het vak ‘Kunstmatige Intelligentie’ volgde. Dat had destijds nog weinig praktische betekenis, dus is hij aanvankelijk doorgegaan in software engineering. “Daar liep ik echter al snel tegen de grenzen aan, omdat alles regel gebaseerd was. Dat houdt ergens op. Ik zag toen heel duidelijk de potentie van machine learning en de kracht van neurale netwerken. De potentie van Artificial Intelligence om data te analyseren en repeterend werk te automatiseren zag ik groot worden.”
Hij is daar vroeg mee aan de slag gegaan, Al rond 2010 kon hij bij Info Support een afdeling opzetten die zich bezighield met het ontwikkelen van kennismanagement-systemen gebaseerd op AI. “We werkten daarbij ook samen met universiteiten, en boden afstudeerplekken aan Master-studenten. Hierdoor konden we ons ook richten op het oplossen van actuele onderzoeksvragen. En het leuke daarbij is dat we studenten loslaten op real-life cases en echte data.”
Praktisch onderzoek
Dat gebeurt nog steeds, en onlangs heeft een student bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de vraag hoe je de kwetsbaarheid van neurale netwerken voor zogenaamde Adversarial Attacks kunt minimaliseren. Een ander project is het onderzoek naar de vraag hoe videobeelden waar mensen op te zien zijn langer dan de wettelijk toegestane drie maanden kunt bewaren om er analyses op uit te voeren, bijvoorbeeld voor verkeersveiligheid.
“Het interessante aan dit onderzoek is dat het veel verder gaat dan het eenvoudig blurren van een gezicht. Aan postuur of specifieke kleding is iemand immers ook te herkennen. Wat we daarom nu doen is 2D video omzetten naar 3D-modellen. Je ziet dan alleen nog maar gerenderde poppetjes lopen, die dan allemaal AVG-compliant zijn.”
Vraag
In lijn met de snelle ontwikkeling van AI is de vraag die erover leeft in de markt divers. “Het ene bedrijf is al verder met de adoptie van deze technologie dan het andere. Veel bedrijven zijn er nog helemaal niet mee gestart, dus die zijn vooral nog bezig met de vraag: wat kun je ermee? En daarbinnen zie je dan ook nog twee kampen. Enerzijds zijn er bedrijven die een veel te optimistisch beeld hebben van de mogelijkheden. Die denken dat zo’n beetje alles kan en dat alle wereldproblemen in no-time worden opgelost als de AI-machine alleen maar wordt aangezet.”
“Aan de andere kant zie je bedrijven waarvoor het nog een behoorlijk ‘ver-van-hun-bed-show’ is. Die hebben vaak wel het gevoel dat ze iets met AI moeten, maar worstelen met de vraag waar ze moeten beginnen. Bedrijven in de laatste groep lopen er dan ook vaak tegenaan dat ze een tekort hebben aan mensen die in staat zijn om dit op te pakken. Meestal is er nog wel een ‘knutselaar’ die op zijn eigen laptop een eerste model in elkaar gezet heeft, maar als het dan in productie gebracht moet worden en het schaalbaar en veilig moet zijn, lopen ze tegen van alles aan.”
Evenement
Tijdens het evenement AI Just Got Bigger komen dergelijke thema’s volop aan bod. “We gaan niet alleen in op de vraag ‘waar begin je, maar vooral ook op de vraag ‘hoe zorg je dat het een bestendig proces wordt?’. Ofwel: hoe zet je een machine learning fabriek op, die vooral business value levert?”
Ook de ethische en wettelijke aspecten komen aan bod. Want die worden volgens Snijder nog vaak vergeten. “Dat heeft natuurlijk te maken met een tekort aan deskundig personeel. Wij zien het dan ook als een taak voor ons om bedrijven er wel constant op te wijzen dat deze aspecten van belang zijn, zeker nu er ook Europese wetgeving op dit gebied in de maak is.”
Kleine stapjes
Eén van de dingen die ik tijdens mijn eigen presentatie zal benadrukken is: ‘Think Big, Act Small’. Daarmee bedoel ik dat je bij het bedenken van wat er allemaal mogelijk is met AI best alle vensters open mag gooien en alles er bij mag halen, maar vervolgens moet je kleine stapjes zetten in de realisatie. Juist omdat er uiteindelijk zo veel mogelijk is met AI gaat de fantasie heel makkelijk met je op de loop. Voor je het weet heb je een project dat zo groot en complex is, dat je er nooit meer uitkomt. Kleine sprints definiëren is daarom enorm belangrijk.”