Home Bots in Beeld De impact van AI en robots op GOGBOT X RMT

De impact van AI en robots op GOGBOT X RMT

door Pieter Werner

Vanaf 12 september tot en met 2 februari 2025 presenteert Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling ‘GOGBOT x RMT’. De tentoonstelling is onderdeel van het vierdaagse kunst- en technologiefestival GOGBOT (12-15 september) en wordt georganiseerd door Rijksmuseum Twenthe i.s.m. het GOGBOT-festival.

De tentoonstelling bevraagt ons menselijke vooruitgangsgeloof in technologische ontwikkelingen. Wat zijn de gevolgen van de groeiende invloed van technologie op ons leven? Door middel van diverse kunstwerken worden verschillende toekomstscenario’s geschetst die onze interactie met technologie verkennen.

In wat voor wereld willen we leven? 

De afgelopen eeuwen hebben technologische ontwikkelingen ons leven ingrijpend veranderd. De Atomic Age bracht ons onbeperkte energie, terwijl robotisering gevaarlijk werk verminderde en de productie verhoogde. Ontwikkelingen in informatietechnologie hebben ons met de komst van het internet toegang gegeven tot enorme hoeveelheden kennis en informatie, evenals contact met mensen aan de andere kant van de wereld. En tegenwoordig maken apps en algoritmes ons werk en leven steeds gemakkelijker. Deze veranderingen worden veelal gezien als vooruitgang, waarbij ons leven steeds comfortabeler wordt.

Maar brengen deze technologische ontwikkelingen ons uitsluitend vooruitgang, of getuigen ze van een ‘naïef’ geloof in vooruitgang en moeten we deze ontwikkelingen juist zien als een tweesnijdend zwaard? Zo heeft atoomenergie op de lange termijn niet alleen positieve verandering gebracht, en zorgt dit onderwerp nog vaak voor maatschappelijke discussies. Innovaties zoals zelflerende algoritmes, AI en kwantumfysica hebben ook een schaduwzijde waar we ons steeds meer bewust van worden.

De tentoonstelling GOGBOT x RMT onderzoekt de impact van ontwikkelingen in informatietechnologie op onze maatschappij. Zo zijn we bijvoorbeeld meer dan ooit met elkaar verbonden, en raken we tegelijkertijd steeds meer van elkaar vervreemd. Is ons vertrouwen in vooruitgang door technologie misschien een utopische droom? Wat gebeurt er wanneer belangen botsen en technologie verandert van een hulpmiddel in een dystopisch scenario? Hoe moeten we als maatschappij omgaan met deze nieuwe ontwikkelingen?

S+T+ARTS Prize voor “Calculating Empires”

Het werk Calculating Empires A Genealogy of Technology and Power, van AI-onderzoeker Kate Crawford en wetenschapper Vladan Joler, dat te zien zal zijn in de tentoonstelling GOGBOT X RMT, heeft de prestigieuze Grand Prize of the European Commission gewonnen, een eerbetoon aan innovatie op het snijvlak van technologie, industrie en samenleving, gestimuleerd door de kunsten.

Deze prijs, de S+T+ARTS Prize, wordt toegekend aan kunstwerken die de potentie hebben om technologie op een vernieuwende manier te beïnvloeden of te herdefiniëren. De prijs wordt in september 2024 uitgereikt op het Ars Electronica Festival in Linz, Oostenrijk,

De tentoonstelling

De tentoonstelling GOGBOT x RMT is onderdeel van het nieuwe concept Nomadic Offspace Museum of Art & Technology (NOMAT) van PLANETART, waarbinnen GOGBOT ook buiten haar vier festivaldagen door middel van samenwerkingen met verschillende partners projecten organiseert.

De deelnemende kunstenaars zijn: Kate Crawford and Vladan Joler | Disnovation.org | Diana Gheorghiu | Hilda Hellström | Matthias Planitzer | T(N)C /Tina Kult and Agnes Varnai, in collaboration with Madeline Hall | David Scheidler| Miloš Trakilović | Suzanne Treister | Troika | Jonas Staal

Photo: Kate Crawford and Vladan Joler, Calculating Empires A Genealogy of Technology and Power, 2023 (detail

Misschien vind je deze berichten ook interessant