Roy Lindelauf, hoogleraar data science en kunstmatige intelligentie aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), benadrukte vorige week tijdens zijn oratie het belang van het verkennen van nieuwe technologieën zoals datawetenschap en AI in het militaire domein. In deze oratie, getiteld *Zwaartepunt Data: Datawetenschap en AI in het militaire domein*, onderstreepte hij de groeiende rol van geavanceerde technologieën in hedendaagse oorlogsvoering. Hij verwees naar recente voorbeelden, zoals het gebruik van autonome drones door Oekraïne, AI-gestuurde besluitvorming door Israël en grootschalige AI-informatieoperaties door Rusland in Noord-Afrika.
Lindelauf ziet een cruciale rol weggelegd voor datawetenschap en AI in verschillende aspecten van militaire operaties, van analyse tot uitvoering. Hij pleit voor een grotere ‘datageletterdheid’ binnen Defensie, waarbij hij aangeeft dat militairen op alle niveaus geconfronteerd zullen worden met technologieën die deze wetenschappen benutten. Daarnaast benadrukte hij dat het gebruik van AI en datawetenschap op ethisch verantwoorde wijze moet gebeuren, waarbij de beperkingen en mogelijkheden zorgvuldig moeten worden afgewogen.
Als hoofd van het nieuwe Data Science Center of Excellence aan de NLDA speelt Lindelauf een centrale rol in de samenwerking met andere onderzoeksinstellingen, waaronder MINDlabs in Tilburg, dat zich richt op mens- en maatschappijgerichte kunstmatige intelligentie. Naast zijn positie aan de NLDA is Lindelauf sinds juni 2023 ook deels verbonden aan de Tilburg School of Humanities and Digital Sciences, waar hij onderzoek doet naar de toepassingen van data science op het gebied van veiligheid en defensie.
Zijn expertise ligt in de wiskundige modellering en analyse van veiligheidsvraagstukken, waaronder terrorisme, cyberveiligheid en netwerkontwerp. Lindelauf leidt meerdere data-science projecten binnen Defensie, waarbij hij samenwerkt met onder andere de Joint Sigint Cyber Unit.