China richt een nieuw, door de staat gesteund durfkapitaalfonds op dat zich toelegt op robots, kunstmatige intelligentie en baanbrekende technologieën. Het fonds moet de komende twintig jaar bijna 1 biljoen yuan (ongeveer 138 miljard dollar) aan investeringen aantrekken van lokale overheden en het bedrijfsleven. Daarmee wil China zijn technologische voorsprong in de maakindustrie verder uitbouwen. In tien jaar tijd groeide het aandeel van China in de wereldwijde installatie van industriële robots van zo’n 20% naar meer dan de helft van de totale vraag.
“China heeft zijn maakindustrie in recordtempo gemoderniseerd,” zegt Takayuki Ito, voorzitter van de International Federation of Robotics. “Met hun nationale roboticastrategie, die eind 2021 werd gelanceerd, laten ze zien hoe je systematisch je concurrentiepositie versterkt.”
Chinese robotbedrijven in opmars
Chinese robotfabrikanten winnen snel terrein op de thuismarkt. Het aandeel van binnenlandse leveranciers in de jaarlijkse robotinstallaties steeg van 30% in 2020 naar 47% in 2023. Die groei wordt aangejaagd door een bloeiende consumentenmarkt en stijgende vraag naar geautomatiseerde productie in uiteenlopende sectoren. Zo werd in 2023 bijna tweederde van alle industriële robots in de elektronicabranche in China geplaatst. Chinese bedrijven leverden ruim de helft van die robots, goed voor zo’n 33% van de wereldwijde vraag. In de metaal- en machinebouw is de dominantie nog groter: daar is het marktaandeel van Chinese leveranciers inmiddels 85%.
Investeren in de volgende stap
China wil robotica nu verder integreren met opkomende technologieën zoals AI, geavanceerde componenten en slimme productieprocessen. Een voorbeeld daarvan is de focus op humanoïde robots als strategische innovatie, ondersteund door het nieuwe durfkapitaalfonds.
“China laat zien hoe je grootschaligheid in je voordeel gebruikt,” zegt Dr. Dietmar Ley, voorzitter van VDMA Robotics + Automation. “Er wordt massaal geïnvesteerd in humanoïde robots, zowel in China – waar een nationale strategie ligt – als in de VS, waar durfkapitaal innovatie aanjaagt. Europa moet daarin mee. We mogen deze ontwikkeling niet overlaten aan anderen. Als we in Europa voorop willen blijven lopen, moet er meer worden geïnvesteerd in opschaalbare, betaalbare productie van humanoïde technologie.”
Achtergrond: Nationaal Volkscongres en roboticastrategie
Van 5 tot 11 maart 2025 vond in Beijing de derde zitting plaats van het 14e Nationaal Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan van China. Hier worden beslissingen genomen over wetgeving, beleid en de koers van het land. De roboticastrategie maakt deel uit van het bredere “14e Vijfjarenplan voor economische en sociale ontwikkeling” en de langetermijnvisie voor 2035.