China heeft de eerste richtlijnen van voor het beheer van humanoïde robots geïntroduceerd, met nadruk op ‘de bescherming van menselijke waardigheid’ en ‘de waarborging van menselijke veiligheid’. Deze richtlijnen werden aangekondigd tijdens de World Artificial Intelligence Conference (WAIC) en benadrukken het belang van risicobeheer en internationale samenwerking.
De richtlijnen zijn opgesteld door vijf industrieorganisaties uit Shanghai, waaronder de Shanghai Law Society en het National and Local Humanoid Robot Innovation Centre, meldt de South China Morning Post. Fabrikanten wordt geadviseerd om waarschuwingssystemen voor risico’s en noodresponsprotocollen op te stellen en training te bieden over het ethische en juridische gebruik van humanoïde robots. Bovendien stellen de richtlijnen voor om een wereldwijd bestuurskader en een internationale denktank op te richten om de sector te overzien.
Tijdens de WAIC toonden diverse robotica bedrijven hun nieuwste innovaties. Tesla introduceerde de tweede generatie van zijn humanoïde robot, Optimus, uitgerust met Tesla’s eigen neurale netwerk- en computervisietechnologieën. Hoewel Optimus nog niet in grootschalige productie is, trok het veel aandacht ondanks dat het achter glas werd getoond zonder interactie. Chinese exposanten domineerden de conferentie met 18 humanoïde robots, waarbij ze vooruitgang lieten zien gericht op het creëren van functionele en betaalbare robots.
Leju Robot, een bedrijf uit Shenzhen, presenteerde zijn Kuavo-robot, die draait op een besturingssysteem gebaseerd op Huawei’s OpenHarmony. China’s strategie omvat het bereiken van massaproductie van humanoïde robots tegen 2025 en het worden van een wereldleider in de sector tegen 2027. Volgens het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) zullen humanoïde robots naar verwachting economische groei stimuleren, vooral in de gezondheidszorg, thuisdiensten, landbouw en logistiek.
In bredere zin streven Chinese bedrijven agressief naar vooruitgang in AI om technologische onafhankelijkheid te bereiken. Gegevens van de World Intellectual Property Organization laten zien dat Chinese bedrijven tussen 2014 en 2023 zes keer meer generatieve AI-patenten hebben ingediend dan hun Amerikaanse tegenhangers.