Tijdens de openingsceremonie van het Zhongguancun Forum 2024 zei de Chinese vicepremier Ding Xuexiang te streven naar een ‘open, eerlijke, rechtvaardige en niet-discriminerende’ internationale omgeving voor wetenschappelijke en technologische samenwerking. China wil samenwerken aan een wereldwijd ecosysteem voor wetenschap en technologie, om barrières weg te nemen die de uitwisseling van kennis, technologie en talent belemmeren.
Yin Li, secretaris van het Comité van de Communistische Partij van China in Beijing, lichtte de strategie van Beijing toe om zijn innovatiecapaciteiten te verbeteren. De plannen omvatten het versnellen van de ontwikkeling van toonaangevende wetenschaps- en technologieparken, het verhogen van investeringen in basisonderzoek en het bereiken van doorbraken in kerntechnologieën in essentiële sectoren.
Officiële gegevens van het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie tonen aan dat de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in 2023 zijn gestegen naar meer dan 3,3 biljoen yuan ($455,4 miljard), een toename van 8,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de investeringen in fundamenteel onderzoek namen toe met 9,3 procent, tot 221,2 miljard yuan.
Marco Aleman, adjunct-directeur-generaal van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom, omschreef China als een cruciaal centrum voor innovatie dat van essentieel belang is voor wereldwijde groei en duurzame ontwikkeling. Volgens de Global Innovation Index 2023 van WIPO staat China wereldwijd op de twaalfde plaats en heeft het land het hoogste aantal topwetenschaps- en technologieclusters ter wereld, met 24 van de top 100.
Quarraisha Abdool Karim, president van de Wereldacademie van Wetenschappen, benadrukte het belang van internationale partnerschappen in wetenschap en technologie als middel om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties na te streven.