De wereldwijde automobielindustrie maakt zich op voor een sterke groei in de productieapparatuur. Onder invloed van opkomende markten en technologische vernieuwing wordt een sterke toename van de marktwaarde verwacht: van 6,7 miljard dollar in 2023 tot maar liefst 11,4 miljard in 2028. Dit komt neer op een jaarlijkse groei van 11,1% in de komende vijf jaar.
Een van de voornaamste drijfveren achter deze ontwikkeling is de stijgende vraag naar auto’s in opkomende economieën. Maar niet alleen de kwantiteit speelt een rol. De kwaliteit en technologie van het productieproces ondergaan momenteel een transformatie. Volgens marktanalisten van ResearchAndMarkets.com vormen robotisering en automatisering de speerpunten van deze innovatieve trend. Hierdoor wordt niet alleen efficiënter gewerkt, maar ook veiliger en nauwkeuriger.
Robottechnologie claimt een dominante rol in de vernieuwingsslag. Robots kunnen non-stop werken en verhogen daardoor de productiviteit aanzienlijk. Bovendien zijn ze uiterst nauwkeurig, waardoor de kwaliteit van de geproduceerde voertuigen omhoogschiet. Een bijkomend voordeel is dat robots risicovolle of eentonige taken van mensen kunnen overnemen, wat de veiligheid op de werkvloer ten goede komt.
Naast robotisering speelt volledige automatisering een steeds grotere rol in het productieproces. Waar voorheen nog menselijke tussenkomst nodig was, zorgt de nieuwste technologie voor een naadloze productie, wat weer leidt tot kostenbesparing en hogere rendementen voor autofabrikanten.
Een opvallende ontwikkeling is te zien in de Azië-Pacific regio. Vooral China en India, met hun snel groeiende economieën en investeringen in infrastructuur, hebben een toenemende vraag naar geavanceerde productieapparatuur voor de auto-industrie. Tegelijkertijd neemt in deze regio de interesse in elektrische en hybride voertuigen toe. Deze trend zorgt op zijn beurt voor een impuls in de vraag naar gespecialiseerde productiemiddelen, zoals die voor batterijproductie.