Atos gaat voor de European Space Agency (ESA) een consortium leiden dat het Destination Earth (DestinE) serviceplatform gaat uitbreiden. Het project zal zich richten op geavanceerde AI- en datafusietechnologieën. Als onderdeel van dit initiatief zal het consortium geavanceerde applicaties en services (AAS) ontwerpen en implementeren om het gebruik van data van het DestinE-platform te versnellen, en zo lidstaten van de Europese Unie, Europese instellingen, fabrikanten en wetenschappers te helpen bij het ontwikkelen van klimaatadaptatiestrategieën en het implementeren van klimaatmitigatiemaatregelen.
DestinE, een initiatief van de Europese Commissie, heeft als doel om digitale tweelingbeelden van de aarde te maken en een data lake te ontwikkelen om grote datasets in de cloud te verwerken. Het platform, ontwikkeld door ESA, biedt toegang tot algoritmen, samenwerkingshulpmiddelen, modellen, simulaties, voorspellingen en grafische visualisaties om besluitvormingsprocessen te ondersteunen. Deze hulpmiddelen zullen naar verwachting de ontwikkeling van use cases verbeteren die de impact van natuurlijke fenomenen en menselijke activiteiten bijhouden, waaronder het voorbereiden op extreme weersomstandigheden en het aanpassen van beleid aan klimaatuitdagingen.
Atos zal samen met haar partners Mews en ACRI-ST ESA ondersteunen met geavanceerde technologieën zoals generatieve AI, datafusie en 3D-visualisatie, die essentieel zijn voor de uitbreiding van DestinE. Deze technologieën zullen gebruikers helpen de mogelijkheden van het datameer en de digitale tweeling volledig te benutten om content, services en tools te genereren. Het platform zal gebruikers ook in staat stellen om de effecten van klimaatverandering op landgebruik te visualiseren, langetermijnstrategieën voor steden en regio’s te ontwikkelen en de impact van de productiesector op het milieu te beoordelen.
Atos zal haar expertise in cloudplatforms integreren in het DestinE-project, dat draait op een flexibele, veilige, open-source computing-infrastructuur die wordt ondersteund door openbare cloudoperators in heel Europa. Het project zal worden geleid door Atos-teams in Toulouse, gespecialiseerd in aardobservatieplatforms, en worden ondersteund door interdisciplinaire experts van de Inno’Labs-innovatiecentra van Atos.
ESA zal haar expertise in het ontwikkelen en beheren van geavanceerde services binnen het DestinE-platform leveren, waarbij de sterke punten van de partners van het consortium worden gecombineerd. Mews levert adviesdiensten, terwijl ACRI-ST ervaring in satellietgegevensverwerking en -beheer inbrengt. Het project bouwt voort op gegevens van ESA’s Earth Explorers en Copernicus Sentinel-missies, naast Europese meteorologische gegevens, en biedt gebruikers gedetailleerde klimaatsimulaties en inzichten die worden aangestuurd door high-performance computing-systemen.
De Europese Commissie lanceerde het DestinE-initiatief in 2022 en het platform, data lake en digitale twin engine werden in 2024 gelanceerd. De eerste twee digitale twins, gericht op extreem weer en klimaatadaptatie, zijn al getest. Tegen 2030 zullen naar verwachting aanvullende digitale twins worden geïntegreerd, wat zal resulteren in de ontwikkeling van een uitgebreide digitale replica van de aarde.