De voortdurende integratie van Kunstmatige Intelligentie (AI) belooft veel, maar stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen op het gebied van milieuduurzaamheid. Dit thema stond centraal tijdens de Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona, waar benadrukt werd dat leiders in de informatietechnologie (IT) de voordelen van AI moeten afwegen tegen de ecologische voetafdruk.
Volgens onderzoek van Gartner zal AI tegen het einde van dit decennium mogelijk 3,5% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik voor zijn rekening nemen. Het is een opvallende ontwikkeling die de aandacht trekt van CEO’s wereldwijd. Voor het eerst erkennen bedrijfsleiders milieukwesties als top prioriteit, met 64% die de combinatie van digitalisering en duurzaamheid als een kans voor groei ziet.
De focus ligt op het ‘duurzaamheidsklaar’ maken van de digitale infrastructuur. CIO’s worden aangespoord om hun digitale basis te gebruiken om niet alleen te voldoen aan bedrijfsdoelstellingen, maar ook om milieudoelstellingen te ondersteunen. Het idee is om met één slag twee vliegen te slaan: digitaliseren en verduurzamen.
Maar er klinkt ook een waarschuwing. De toenemende afhankelijkheid van AI brengt een groeiende milieulast met zich mee. Pieter den Hamer, analist bij Gartner, wijst op de noodzaak van bewustzijn rond de energie- en waterconsumptie van AI. Hij stelt dat het essentieel is om te investeren in datacenters die draaien op hernieuwbare energie, aangezien deze tot 90% minder broeikasgassen uitstoten dan traditionele datacentra.
Toch is het niet allemaal kommer en kwel. AI heeft ook het potentieel om duurzaamheidsinspanningen te versterken, bijvoorbeeld door de inzet voor nauwkeurigere vraagvoorspellingen in de productie, wat leidt tot efficiënter materiaal- en energiegebruik.
Gartner’s boodschap is: AI biedt zowel kansen als uitdagingen. Het is aan de IT-leiders van vandaag om deze technologie op zo’n manier in te zetten dat het niet alleen de groei stimuleert, maar ook bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van hun organisatie. Een evenwichtige aanpak is cruciaal voor de toekomst van zowel onze economie als onze planeet.