Uit nieuw onderzoek van Palo Alto Networks blijkt dat Europese organisaties in 2025 vooral AI-gebaseerde dreigingen en technologische fragmentatie zien als de belangrijkste uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Vitreous World onder C-level executives en senior beveiligingsprofessionals in Europa, toont aan dat 66 procent van de ondervraagde organisaties AI-dreigingen als het grootste cyberrisico beschouwt.
Volgens de respondenten vormen de complexiteit van technologie en een gebrek aan interoperabiliteit de grootste obstakels bij het ontwikkelen van een geavanceerde beveiligingsaanpak. Deze uitdagingen worden genoemd door 55 procent van de deelnemers. Met name de financiële sector en professionele dienstverlening blijken kwetsbaar: respectievelijk 79 en 73 procent van de respondenten uit deze sectoren zien AI als een bedreiging. Tegelijkertijd noemt 58 procent van de respondenten uit beide sectoren technologische complexiteit en slechte interoperabiliteit als primaire belemmeringen.
Het onderzoek omvatte vijf sectoren: IT en communicatie, professionele, wetenschappelijke en technische dienstverlening, productie, financiële diensten en verzekeringen, en groothandel, detailhandel en autoreparatie. In het algemeen kwam naar voren dat het grote aantal beveiligingsleveranciers en tools eveneens als een knelpunt wordt ervaren. Dit werd door 35 procent van de deelnemers genoemd als tweede grootste uitdaging bij het opzetten van een robuust beveiligingskader.
Ondanks de zorgen over AI zijn de meeste organisaties optimistisch over hun huidige beveiligingsniveau. Een overgrote meerderheid (94 procent) geeft aan vertrouwen te hebben in de veiligheid van AI-toepassingen binnen de eigen organisatie. In de productiesector is dit vertrouwen het hoogst (98 procent). Daarnaast integreert 83 procent van de respondenten AI actief in de eigen beveiligingsstrategie. De groothandels-, detailhandels- en autoreparatiesector geeft daarbij het meeste vertrouwen aan in het benutten van het volledige potentieel van de technologie (88 procent).
Technologiefragmentatie wordt in het onderzoek breed erkend als een beperking voor effectieve cyberbeveiliging. De helft van de respondenten stelt dat gefragmenteerde oplossingen hun vermogen om cyberdreigingen aan te pakken beperken. In de professionele dienstverlening ligt dit percentage op 61 procent. Operationeel vertaalt de fragmentatie zich onder meer in oplopende opleidings- (45 procent) en inkoopkosten (44 procent). Deze kosten drukken met name op de professionele dienstverlening, waar 55 procent stijgende opleidingskosten rapporteert.
De fragmentatie heeft ook gevolgen voor personeel. Toegenomen werkdruk voor beveiligingsmedewerkers (47 procent) en een stijgend personeelsverloop (39 procent) worden vaak genoemd. Binnen de financiële sector wordt de werkdruk het sterkst gevoeld (57 procent), terwijl het personeelsverloop het hoogst is binnen de professionele dienstverlening (45 procent).
Tegen deze achtergrond beschouwt 90 procent van de Europese organisaties vereenvoudiging en integratie van technologie als prioriteit voor 2025. In de sectoren handel en financiële dienstverlening ligt dit aandeel op 97 procent. Hoewel eveneens 90 procent openstaat voor een platformgebaseerde benadering van beveiliging, geeft slechts 40 procent aan zijn cyberoplossingen volledig of grotendeels te hebben geconsolideerd. In de groothandel, detailhandel en autoreparatiehandel staat 100 procent open voor platformisering, maar heeft slechts 42 procent deze stap daadwerkelijk gezet, wat wijst op een discrepantie tussen intentie en implementatie.