Home Bots & Brains AI analyseert duizenden WO2-foto’s

AI analyseert duizenden WO2-foto’s

door Marco van der Hoeven

In een nieuwe internationale interdisciplinaire studie hebben onderzoekers kunstmatige intelligentie gebruikt om grote hoeveelheden historische foto’s uit WO II te analyseren. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat kunstmatige intelligentie de identiteit van fotografen kan herkennen aan de hand van de inhoud van door hen gemaakte foto’s.

Artificial Intelligence (AI) kan fotografen nu identificeren op basis van de inhoud van de gemaakte foto’s. Dit is de conclusie van een nieuwe studie aan AU Engineering, Aarhus University, waar onderzoekers, in samenwerking met de Universiteit van Tampere en het Finse Milieu-instituut, de allernieuwste kunstmatige intelligentie hebben gebruikt om foto’s te doorzoeken die zijn gemaakt door 23 bekende Finse fotografen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fins foto-archief

De foto’s die in het onderzoek zijn gebruikt, maken deel uit van het openbaar beschikbare Finse fotoarchief in oorlogstijd met ongeveer 160.000 foto’s uit de Finse winter-, vervolg- en Laplandoorlogen die zijn gemaakt in 1939-1945.

De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift IEEE Access, en de onderzoekers wilden de voordelen aantonen van het gebruik van moderne neurale netwerken om afbeeldingen zo te analyseren dat de machine automatisch mensen en objecten in verschillende scènes kon detecteren en zelfs fotografen op de basis van kenmerken in de afbeelding – allemaal veel sneller dan enig handmatig beoordelingsproces.

Hulpmiddel

Een dergelijke automatische analyse kan dienen als een hulpmiddel voor het leveren van op inhoud gebaseerde tekstuele beschrijvingen van openbare fotoarchieven zoals de fotoarchieven van het Museum van het Deense verzet, zoals dit nu vereist is op het niveau van de Europese Unie.

De EU-toegankelijkheidsrichtlijn (RICHTLIJN (EU) 2016/2102) is in september 2020 in werking getreden en vereist dat tekstuele beschrijvingen van beeldinhoud worden toegevoegd aan alle openbare afbeeldingen op het web.

Verrast

“We waren behoorlijk verrast door de nauwkeurigheid waarmee de AI fotografen kan herkennen op basis van kenmerken in de foto’s, zoals inhoud en framing”, zegt Alexandros Iosifidis, universitair hoofddocent en expert in kunstmatige intelligentie aan de Universiteit van Aarhus.

De foto’s die in het onderzoek zijn geanalyseerd, laten zien dat sommige fotografen zeer verschillende en gemakkelijk herkenbare kenmerken hebben, terwijl andere voor de AI moeilijker te herkennen zijn. Gemiddeld behaalde het AI-model een classificatienauwkeurigheid van 41,1 procent. (20,1 – 69,7 procent).

Big data

De meest herkenbare fotograaf was Heikki Roivainen, een Finse professor in de botanie die als officiële oorlogsfotograaf werkte tijdens de Vervolgoorlog; de tweede van twee oorlogen tussen Finland en de Sovjet-Unie tijdens WO2.

“Big data-analyse van de inhoud van fotocollecties was een lange tijd een droom voor mij en ik ben erg gefascineerd door de resultaten in dit project. Dat een AI bv. De kadrering en verschillende aspecten van de inhoud van foto’s kan herkennen heeft veel toepassingen. op een breed scala van gebieden binnen de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen ‘, zegt universitair docent aan de Universiteit van Tampere Anssi Männistö, die al meer dan 25 jaar onderzoek doet naar foto’s in de journalistiek.

Intelligent zoeken

De naam van het onderzoek is ‘Machine-Learning-Based Analysis of Finnish World War II Photographers’, en het werd geïnitieerd om publieke toegang tot het Finse oorlogsfotoarchief te vergemakkelijken door onder meer intelligent zoeken naar afbeeldingen te gebruiken.

AI biedt ook de mogelijkheid om dit soort fotoarchieven te koppelen aan oorlogsgerelateerd onderzoek in de sociale wetenschappen, omdat de AI waarnemingen kan doen die anders niet op grote schaal mogelijk zouden zijn.

De onderzoeksresultaten zijn nu openbaar gemaakt om deze moderne benadering van historisch en sociaal onderzoek via fotoarchieven te introduceren en te faciliteren.

Afbeelding: 5 september 1941, Porlammi, Finland. Een Finse soldaat staat voor een in beslag genomen BA-10-pantservoertuig. Foto: Heikki Roivainen.

Credits: SA-kuva

Misschien vind je deze berichten ook interessant